Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Rezumatul tipurilor de prize din țările străine

Noutăți și anunțuri

Iosif

Mergeți în vacanță într-o țară străină? Există unele lucruri care vă pot surprinde în alte țări europene sau în țări din afara Europei. Știați că în anumite țări există tipuri diferite de prize?

Ce tipuri de prize există?

Dacă v-ați decis să mergeți în vacanță sau într-o călătorie de afaceri, nu trebuie să uitați că unele lucruri sunt esențiale. De exemplu, conectarea unui laptop sau a unui încărcător la hotel este ceva la ordinea zilei. Dar, înainte de a vă deplasa în unele țări, trebuie să căutați anumite informații. De exemplu, dacă există prize obișnuite pe care le găsiți în România sau dacă veți avea nevoie de un adaptor pentru a vă putea conecta toate dispozitivele fără să întâmpinați probleme. 

Printre cele mai comune tipuri pe care le puteți întâlni, de exemplu, în destinații foarte populare, unde românilor le place să meargă în vacanță, cum ar fi Croația, Spania sau Grecia, se numără prizele de tip E, F și C.



Priza de tip E

Aceasta este o priză obișnuită, a cărei parte stângă și dreaptă este goală și care este prevăzută cu pin de împământare în partea de sus. Acest tip de priză se numește și priză franceză și poate fi întâlnit în Cehia, Franța, Belgia, Slovacia sau Polonia. Aici este posibil să fie nevoie să vă cumpărați un adaptor.



Priza de tip F

Un alt tip de priză foarte comun, precum și varianta standard din țara noastră, este priza de tip F. În România, prizele sunt deseori monofazate cu o tensiune de 230 V. Acest tip de priză se mai numește priză germană sau Schuko și nu dispune de pin de împământare, ci de două cleme de împământare, câte una în partea de jos și de sus. După cum se poate deduce după nume, această priză este utilizată și în Germania, dar și în unele părți din Africa și Asia. Prin urmare, nu trebuie să vă îngrijorați dacă mergeți în aceste țări, întrucât nu veți avea nevoie de adaptor.


Priza de tip C

Această priză este numită și priză Euro. Este folosită pentru dispozitivele cu izolație dublă și pentru care nu este nevoie de conductor de împământare. Acest tip de priză este compatibil cu prizele tip E și F.


Alte tipuri de prize

Cele 3 tipuri anterioare de prize sunt cele mai comune care se găsesc în străinătate. Totuși, mai există variante netradiționale pe care le puteți întâlni în timpul călătoriei.

Priza de tip J

Această priză se găsește în Elveția. Este asemănătoare unei prize de tip C, însă există o diferență semnificativă, anume că are 3 contacte, iar cel mijlociu se conectează la conductorul de împământare.


Priza de tip L

Dacă mergeți în Italia, puteți întâlni diferite tipuri de prize, în funcție de loc. Puteți întâlni fie de tip C, fie de tip F. Cu toate acestea, există un alt tip care nu este atât de comun, anume priza de tip L, care are trei contacte pe un singur rând. Se găsesc chiar și în două versiuni.



Priza de tip K

Danemarca este cu siguranță o țară frumoasă care merită vizitată. Totuși, chiar și aici puteți găsi alte prize decât cele obișnuite, anume cele de tip K, cu trei contacte. Două dintre contacte sunt rotunde, iar una este semirotundă. Aceste prize sunt compatibile cu prizele de tip C.



Priza de tip G

Binecunoscută este și priza de tip G. Aceasta se găsește în Marea Britanie, fiind tipică pentru acest arhipelag. Are o secțiune transversală dreptunghiulară și trei contacte. De asemenea, putem auzi despre aceasta în legătură cu așa-numitul standard britanic BS 1363. Totuși, Regatul Unit nu este singura țară în care sunt utilizate aceste prize, putând fi întâlnite și în Seișele, Maldive și alte destinații populare.


Prizele de tip A și B

Dacă mergeți în Japonia sau în SUA, trebuie să acționați cu prudență. În aceste țări, rețeaua electrică este construită diferit față de cea din țările europene. Tensiunea normală din SUA nu este de 230 V, așa cum suntem obișnuiți la noi, ci de 110 până la 120 de volți. Așadar, dacă dispozitivele dumneavoastră nu sunt adaptate pentru acest tip de tensiune, veți întâmpina o dificultate. Pentru majoritatea dispozitivelor, cum ar fi încărcătoare sau laptopuri, acest tip de priză nu reprezintă o problemă, însă trebuie să vă documentați în cazul altor dispozitive.



În unele țări, cum ar fi Thailanda, care reprezintă o destinație populară de vacanță, putem întâlni diferite tipuri de prize. Prin urmare, este întotdeauna necesar să aflăm din timp care sunt cele pe care le vom găsi la locul de cazare.

În funcție de locul pe care îl veți vizita, poate că va trebui să cumpărați un adaptor potrivit. Totuși, unele adaptoare nu sunt adesea disponibile în magazinele obișnuite. Prin urmare, informați-vă din timp despre prize, astfel încât să le aveți la îndemână când este cazul.

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Copyright © 1994–2024 Donoci s.r.o. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i