0
Produse preferate:
0

Nu ai nimic la favorite.

Autentificare
Cont nou
Levy banner
Pravý banner

Contactați-ne

0369.630.007 (Lu-Vi 08:00-16:30)
MENIU
0 0,00 Lei
Cumpărați de încă 200 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Istoria iluminatului LED

Iosif

Iluminatul LED este foarte popular în ziua de astăzi, și nu doar datorită faptului că este economic. Dar care este istoria lămpilor LED și ce știm de fapt despre acestea?

O privire în trecut

V-ați gândit vreodată ce înseamnă de fapt denumirea LED? Dacă până acum nu ați știut, în acest articol vă oferim mai multe informații interesante. Prescurtarea LED provine din expresia în engleză Light-Emitting Diode, care în traducere înseamnă diodă care emite lumină. Primul LED a luat naștere în anul 1962. Inventatorul acestuia a fost Nick Holonyak junior. LED-urile au devenit mai accesibile publicului larg abia la sfârșitul anilor șaizeci. Mai întâi sursele LED erau de găsit doar la obiectele mai scumpe, de exemplu diferite dispozitive de laborator sau aparate de testare electronice. Mai târziu, au apărut și la televizoare, radiouri și alte dispozitive asemănătoare. Dar din păcate, aveau un dezavantaj. Aveau o putere foarte mică. Din acest motiv, nu erau suficiente pentru iluminarea spațiilor. Așadar, erau folosite doar pentru înlocuirea indicatorilor clasici sau în așa-numite display-uri cu șapte segmente. Primele diode LED erau doar de culoare roșie.
null 
 
Mai târziu, aproximativ în anul 1971 au început să apară și alte culori. LED-urile au tot evoluat în timp, crescând și puterea luminnii acestora. Datorită acestui fapt, aceste diode LED au început să fie folosite și în scopuri de iluminare.
În anii optzeci a început primul boom major, când diodele LED au fost mai accesibile, atât în ceea ce privește diferite culori, cât și forme variate. În plus, un lucru foarte important pentru noi, au început să se producă și primele becuri LED, cu soclu obișnuit, așadar puteau fi folosite pentru corpuri de iluminat obișnuite. Însă luminozitatea acestora nu era foarte mare. Și nici culoarea lor nu permitea înlocuirea cu becurile clasice. Erau folosite mai mult în lămpi decorative sau ornamentale.
null 
Datorită evoluției continue, în anul 2002 becurile LED le-au depășit pe cele clasice în ceea ce privește eficiența. Dar nici atunci dezvoltatorii acestor produse LED nu adormiseră pe lauri. Dezvoltarea și progresul tehnic au tot avansat și acum becurile LED, lămpile LED și alte produse LED sunt foarte răspândite și populare. Probabil nu veți găsi niciun tip de aparat sau corp de iluminat, care să nu fie și în varianta LED. Acestea au devenit tot mai populare datorită consumului redus, dar și datorită posibilităților incredibile, pe care le au unele lămpi LED sau becuri LED.
null 

Câteva lucruri interesante despre iluminat LED

  • În primul rând, trebuie menționat că lumina albastră LED ajută la păstrarea alimentelor în stare proaspătă. De asemenea, printr-un studiu universitar s-a dovedit că are efecte antibacteriene puternice. Așadar, dacă aveți nevoie de lumină în magazinul dumneavoastră sau dacă sunteți client, este bine de știut că lumina albastră este bună. 
  • Lămpile LED sunt apreciate și vara. Vă întrebați de ce tocmai în această perioadă a anului? Răspunsul este simplu. Lămpile LED nu produc radiații UV, prin urmare nu atrag insectele la fel ca sursele clasice de lumină. 
null                null
  • Deși prima diodă LED se datează din anul 1962, principiul luminii LED a fost descoperit înainte de această dată. Meritul îi aparține bărbatului cu numele H. J. Round, însă din cauza influenței superiorului său, Guglielmo Marconi, invenția acestuia a fost uitată.
  • Inventatorul luminii albastre – Shuji Nakamura a obținut o sumă de doar 200 de dolari pentru invenția sa, însă firma pentru care lucra a obținut un profit în miliarde de dolari. Inventatorul a acționat firma în instanță, câștigând procesul, în urma căruia a primit cea mai mare despăgubire în perioada respectivă. Mai târziu, acesta a inventat și lumina LED albă. Îi datorăm multe acestui bărbat.
  •  În cadrul anumitor calcule și comparații matematice a rezultat că dacă Statele Unite ar înlocui în perioada sărbătorilor doar jumătate din iluminat clasic cu LED, suma economisită în cadrul unei familii ar putea fi de minim 17,2 dolari. 
null
Așadar, când veți căuta noi corpuri de iluminat, gândiți-vă că varianta cea mai bună și mai economică sunt tocmai cele cu LED. Puteți opta pentru cele mai variate tipuri de iluminat LED, de la lămpi și veioze LED, până la diferite lustre LED sau iluminat inteligent LED.

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

VREI SĂ FI PRIMUL CARE AFLĂ NOUTĂȚILE ȘI OFERTELE?

Află totul despre iluminat, ultimele noutăți și tutoriale direct pe email.

Dezabonare newsletter

Copyright © 1994 – 2020 Donoci srl. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i