0
Produse preferate:
0

Nu ai nimic la favorite.

Autentificare
Cont nou
Levy banner
Pravý banner

Contactați-ne

0369.630.007 (Lu-Vi 08:00-16:30)
MENIU
0 0,00 Lei
Cumpărați de încă 200 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Baterii

Monika

Cum sta treaba cu bateriile? Diferente, beneficii - alcaline sau cu litiu? Se merita sa platesc in plus sau cu acelasi serviciu fac si mai ieftin?

BATERII, CELULE, ACUMULATOARE

Telecomanda, masinuta, papusa vorbitoare, aparat de ras, lanterna,... Toate aceste jucarii si ajutoare electronice au un lucru in comun si anume ca sunt niste consumatori lacomi de energie electrica furnizata sub forma de baterii sau monocupluri. Daca va incadrati printre persoanele care vor sa afle mai multe despre diferentele dintre diferitele tipuri ale acestor surse de energie, bine ati venit. La inceput vom clarifica cum sa denumim corect bateriile, adica monocelulele sau acumulatoarele.
- Celula (celula galvanica), denumirea sursei de energie chimica (tensiune)
- Monocelula - sursa de energie chimica compusa dintr-o singura celula
- Bateria - este compusa din mai multe monocelule
- Celule primare - petnru o singura folosire
- Acumulator - denumire pentru celule reincarcabile
Enumerarea este doar informativa, denumirea cel mai des folosita pentru toate sursele este pur si simplu „baterie”.
 

CELULE PRIMARE (BATERII)

Celulele galvanice primare (de unica folosita) se gasesc aproape in toate supermarketurile. Costurile variaza de la un leu pana la cativa lei pentru o celula si este greu sa ne dam seama doar dupa ambalaj daca pretul corespunde calitatii. Aceste celule galvanice sunt cu noi de peste o suta de ani si au devenit pentru noi ajutoare indispensabile. In zilele noastre au un mare concurent in celule reincarcabile - acumulatoare, si pentru celulele de unica folosita sunt mai putin oportune pentru o utilizare eficienta. Celulele primare difera in functie de forma si chimia folosita. Cel mai des ne intalnim cu ele in forma monocelulelor tip creion (AA) si micro creion (AAA), eventual monocelule cu dimensiunea C si D.
 
 baterie

BATERII ALCALINE

Bateriile alcaline sunt cele mai raspandite de pe piata si daca cumparam celule primare se merita sa le luam pe cele alcaline. Majoritatea celulelor alcaline au o valoare nominala de 1,5V.
 
AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE bateriilor alcaline: unul dintre marele avantaje ale acestor celule este durata lunga de viata si auto-descarcare scazuta. Datorita acestui fapt celulele alcaline pot furniza energie unui dispozitiv electric nesolicitant pana la cativa ani. De asemenea sunt accesibile ca si pret. Celulele alcaline suporta foarte greu temperaturile scazute, capacitatea lor scade semnificativ in spatiile care sunt sub punctul de inghet. Temperaturile ridicate pot contribui la asa numitele scurgeri ale celulei alcaline.
Bateria alcalina poate fi identificata: prin denumirea alcaline sau denumirea tipului celor mai utilizate celule LR03 (AAA) sau LR6 (AA), unde litera L de la inceputul denumirii indica o bateria alcalina.
 

BATERII CU LITIU

Celulele cu litiu primare nu sunt reincarcabile, dar nu trebuie confundate cu celulele Litiu-ion (Li-ion), care sunt reincarcabile si sunt folosite in scara larga ca si surse de energie pentru telefoane mobile sau laptopuri.
Cel mai des ne intalnim cu celulele cu litiu in forma bateriilor plate de 3V (tip buton - CR20xx), care se folosesc de ex.: in ceasuri sportive, cantare de bucatarie, etc. Pe piata exista si baterii cu litiu de 9V si baterii cu dimensiunea AA sau AAA (1,5V). 
 
AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE bateriilor cu litiu: principalul avantaj al bateriilor cu litiu este greutatea lor scazuta, durata lunga de viata si auto-descarcare foarte scazuta. Sunt potrivite si in dispozitive cu un consum mai mare de energie. Bateriile cu litiu suporta mult mai bine temperaturile scazute si pot fi un bun inlocuitor pentru bateriile alcaline. Ofera o capacitate mai mare, dar sunt considerabil mai scumpe.
 
ATENTIE: celulele cu litiu pot fi obtinute si in dimensiunile AA cu o tensiune mai mare de 1,5V. De ex.: 3,6V. Daca inlocuiti o astfel de baterie cu una clasica 1,5 AA, cu siguranta veti distruge dispozitivul.
 
 
 
CUM ALEGEM CORECT?
 
Bateriile primare sunt cel mai vechi tip de celule, ofera o capacitate relativ redusa si nu are avantaje foarte mari.
Bateriile alcaline au o capacitate mai mare si durata de viata mai lunga datorita auto-descarcarii scazute. Nu pot fi folosite la temperaturi scazute sau ridicate. Dar sunt foarte accesibile la pret.
Bateriile cu litiu le folosim in dispozitive consumatoare de energie, nu sunt deranjate de fluctuatiile de temperatura, dar sunt costisitoare. In aceste dispozitive mai bine folosim acumulatoare reincarcabile. 

Autor článku:

Monika
Monika Supervisor

VREI SĂ FI PRIMUL CARE AFLĂ NOUTĂȚILE ȘI OFERTELE?

Află totul despre iluminat, ultimele noutăți și tutoriale direct pe email.

Dezabonare newsletter

Copyright © 1994 – 2019 Donoci srl, Toate drepturile rezervate.