Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Culorile luminii becurilor și utilizarea lor în practică

Noutăți și anunțuri

Iosif

Află acum procesul prin care trebuie să-ți alegi culoarea luminilor în funcție de spațiu.

Culorile luminii becurilor și utilizarea lor în practică

Când înlocuiți becurile din casa dumneavoastră, este posibil să nu vă gândiți prea mult la ce becuri cumpărați, în afară de puterea lor. Mai exact, puteți trece cu vederea temperatura culorii becurilor și acest lucru vă va face să nu luați cele mai bune decizii în achiziționarea becurilor.


Adevărul este că culoarea luminilor pe care le instalați contează. Culorile diferite au funcții diferite și ar trebui să fiți atenți unde instalați acele culori.



Ce este temperatura culorii luminii?

Temperatura culorii, numită și „temperatura de culoare corelată” (CCT), descrie aspectul sau nuanța unei anumite lumini. Majoritatea becurilor emit o lumină albă, dar această lumină albă poate varia de la cald la rece. Gândiți-vă la temperatura culorii așa cum vă gândiți la vopsea, unde există nuanțe de alb aparent nesfârșite din care să alegeți. În același sens, există o serie de temperaturi de culoare diferite din care puteți alege atunci când alegeți becuri noi.


Unele becuri, cum ar fi becurile incandescente, emit o lumină mai caldă, în timp ce alte becuri precum becurile LED oferă o gamă mai largă de temperaturi de culoare din care să aleagă. Mulți oameni preferă căldura luminii unui bec incandescent, dar nu își dau seama că acest tip de lumină poate fi reprodus cu ușurință prin simpla alegere a unui bec eficient din punct de vedere energetic. 

Cum se măsoară temperatura culorii luminii 

Temperatura corelată a culorii (CCT) este măsurată în grade Kelvin pe o scară de la 1.000 la 10.000. Spre deosebire de măsurarea temperaturii în grade Celsius, cu cât lumina unui bec este mai caldă, cu atât temperatura acestuia va fi mai scăzută. O temperatură mai scăzută va avea o valoare mai mare.


Pentru referință, lumina lumânărilor are o temperatură a culorii de aproximativ 2.000K, în timp ce lumina soarelui are o temperatură de aproximativ 6.000K.

De ce contează temperatura culorii luminii?

Indiferent dacă căutați becuri LED, CFL, cu halogen sau becuri cu incandescență, există o mare varietate de puteri și temperaturi de culoare din care puteți alege.


Când alegem becuri cu incandescență pentru toată iluminarea casei, rareori a trebuit să luăm în considerare temperatura culorii becurilor atunci când înlocuim becurile. Becurile de astăzi eficiente din punct de vedere energetic sunt disponibile într-o mare varietate de temperaturi de culoare, iar multe case care au început să treacă la becurile LED și CFL se confruntă cu nemulțumirea referitoare la becul ales, deoarece emite o lumină diferită de cea cu care sunt obișnuiți. 


Alegerea unui bec care oferă o temperatură de culoare a luminii ideală poate avea un impact semnificativ asupra atmosferei și funcționalității oricărui spațiu. Dacă temperatura culorii este prea rece (sau prea caldă), este posibil să nu puteți vedea întregul spațiu; de exemplu, lumina caldă nu este întotdeauna ideală pentru iluminarea spațiului de lucru, dar este potrivită pentru iluminarea ambientală. Pe de altă parte, în timp ce temperaturile reci ale luminii sunt ideale pentru iluminarea spațiului de lucru, o temperatură de culoare prea ridicată (sau prea rece) vă poate împiedica să obțineți senzația de calm sau de relaxare pe care o doriți într-un astfel de spațiu.

Când să folosiți lumină caldă sau rece

Indiferent de spațiul pe care îl iluminați, este important să echilibrați temperaturile calde și reci de lumină. Ca regulă generală, temperaturile mai calde sunt mai calmante, primitoare și relaxante, în timp ce temperaturile mai reci de culoare sunt adesea folosite pentru a spori concentrarea în locuri precum școli sau birouri.

Lumină albă caldă: 2.000-3.000K

Datorită strălucirii lor calde și primitoare, becurile cu lumină albă caldă sunt ideale pentru utilizare în:

  • Dormitoare: Lumina rece, albastră ne poate afecta negativ calitatea somnului nostru.
  • Băi: tonurile mai calde de lumină sunt perfecte pentru utilizarea în orice baie.
  • Camere de zi: Lumina caldă este ideală pentru iluminarea ambientală.
  • Iluminat decorativ

Lumină albă rece: 4.000K-4.500K

Temperaturile mai scăzute ne pot ajuta să fim atenți. Aceste temperaturi sunt ideale pentru:

  • Medii de lucru: temperaturile mai scăzute cresc concentrarea.
  • Iluminare de accent
  • Bucătării: lumina mai rece ne poate ajuta să ne trezim în timp ce pregătim micul dejun.
  • Băi: luminile mai reci din baie ne pot anima dimineața.
  • Subsoluri
  • Garaje

Lumina zilei: 6.000K-6.500K

Becurile de zi emit o lumină similară cu lumina soarelui. Sunt ideale pentru:

  • Iluminarea spațiului de lucru
  • Zone de afișare
  • Iluminat de securitate
  • Garaje



Redarea culorilor

Temperatura de culoare corelată (CCT) nu este același lucru cu Indicele de redare a culorilor (CRI), care se referă la capacitatea unui bec de a reda culorile cu acuratețe. CRI se măsoară între 0-100%; cu cât CRI este mai mare, cu atât capacitatea sa de redare a culorii este mai bună. Acest lucru este important mai ales dacă achiziționați iluminare de accent pentru spații de lucru unde este nevoie de iluminare precisă, cum ar fi producția din fabrică, imprimarea și designul.

Ce temperaturi de culori de lumini să alegeți

În timp ce alegerea unei temperaturi de culoare este în mare măsură o chestiune de preferință personală, este posibil să se respecte câteva reguli generale. Albul cald ar trebui folosit în încăperi și zone în care vă relaxați, cum ar fi camera de zi, sufrageria sau dormitorul. Albul rece ar trebui folosit oriunde trebuie să vă concentrați, cum ar fi bucătărie, baie sau birou de acasă. De asemenea, albul rece funcționează mai bine în locații în aer liber, deoarece lumina este mai pătrunzătoare.


De asemenea, puteți lua în considerare utilizarea albului cald și rece în combinație unul cu celălalt. Acest lucru poate îmbunătăți cu adevărat funcția unei camere. De exemplu, în bucătărie, becurile albe calde pot fi folosite în tavan pentru a crea o ambianță generală, în timp ce becurile albe reci sau lumini cu LED pot fi instalate de-a lungul părții inferioare a dulapurilor de bucătărie pentru a crea o lumină de lucru strălucitoare deasupra blaturilor din bucătărie.


Întrebări frecvente

Este lumina albă rece bună pentru dormitor?

Este ideal să optați pentru un iluminat alb cald cu o temperatură de culoare mai scăzută între 2700K și 3000K pentru dormitorul dumneavoastră. Motivul este că lumina albă rece afectează negativ hormonul de somn și secreția de melatonină.


Ce lumină este mai bună pentru ochii?

Se recomandă utilizarea luminii albe calde, cu alte cuvinte, a luminii de culoare galbenă în camerele de zi, sufragerie, dormitoare și alte încăperi ale casei. Deoarece lumina galbenă conține mai puțină lumină albastră, creează un efect mai relaxant pentru ochi. 


Ce bec este cel mai aproape de lumina naturală?

Becurile cu halogen sunt un tip de becuri care oferă o aproximare apropiată a luminii naturale, cunoscută sub numele de „lumină albă”. Culorile par mai clare la lumina de la becurile cu halogen.

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Copyright © 1994–2024 Donoci s.r.o. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i