Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Cum se alege corect un bec LED?

Noutăți și anunțuri

Iosif

Aflați acum care sunt pașii necesari pentru a vă alege un bec LED potrivit pentru nevoile dumneavoastră

Cum se alege corect un bec LED?

Mai folosiți becuri cu incandescență? A sosit momentul să luați în considerare opțiunea de a utiliza becurile LED. Nu numai că becurile cu incandescență consumă mai multă energie și sunt costisitoare pentru facturile lunare la energie electrică, dar sunt și eliminate treptat din uzul cotidian de multe țări din lume.


Dacă nu ați trecut deja la becuri LED, acum este momentul și motivele pentru a face acest lucru sunt convingătoare. Pentru început, becurile LED moderne au o durată de viață mai mare, decât becurile incandescente și emit aceeași cantitate de lumină folosind mult mai puțină energie. Acest lucru este grozav pentru mediu și vă poate economisi bani la factura de energie electrică pe termen lung.


În acest articol o să vorbim despre procesul cum să alegeți un bec LED și mai ales care sunt lucrurile importante pe care trebuie să le luați în calcul.

 

Alegerea becurilor LED potrivite

Lumeni, nu wați

Când cumpărați becuri, probabil că sunteți obișnuiți să verificați numărul de wați ca o indicație a cât de luminos va fi becul. Acest lucru se datorează faptului că, la becurile incandescente, puterea este un indicator pentru câtă lumină va emite becul: cu cât puterea becului este mai mare, cu atât mai mare va străluci filamentul de tungsten din interior. Cu toate acestea, luminozitatea becurilor LED este determinată puțin diferit.


Contrar credinței comune, puterea nu este un indiciu al luminozității, ci o măsură a câtă energie consumă becul. Pentru becurile incandescente, există o corelație acceptată între wați absorbiți și luminozitatea produsă, dar pentru becurile LED, wații nu sunt un mare indicator pentru cât de strălucitor va fi becul. Asta pentru că becurile LED economice sunt proiectate să fie cât mai eficiente posibil, fără a compromite calitatea luminii -- iar unele becuri LED sunt mai bune la locul de muncă decât altele.


De exemplu, un bec LED cu aceeași luminozitate cu un bec incandescent de 60 de wați va consuma de obicei doar între 8 până la 12 wați. Imaginați-vă că vedeți două becuri LED așezate pe raftul magazinului, unul consumă 8 wați, celălalt consumă 12 wați. Este absolut posibil ca becul de 8 wați să fie mai luminos decât becul de 12 wați, motiv pentru care ar trebui să ignorați puterea atunci când analizați luminozitatea becurilor LED.


Din fericire, există o modalitate mai bună de a vorbi despre luminozitate și acesta este lumenul. Lumenul (lm) este măsura reală a luminozității furnizată de un bec și este numărul pe care ar trebui să-l cauți atunci când alegeți un bec LED. Pentru referință, iată un tabel care arată conversia watt-lumen pentru becurile incandescente și becurile LED.

Lumeni
Becuri incandescente
Becuri LED
2600 lm
150 W
25-28 W
1600 lm
100 W
16-20 W
1100 lm
75 W
9-13 W
800 lm
60 W
8-12 W
450 lm
40 W
6-8 W


După cum puteți vedea în tabelul de mai sus, un bec cu incandescență poate consuma de până la cinci ori mai mulți wați pentru același număr de lumeni.

 


Asigurați-vă că alegeți becurile LED de culoare potrivită

Becurile cu incandescență emit de obicei o nuanță caldă, gălbuie, dar becurile LED vin într-o gamă de culori.


Becurile LED sunt capabile să afișeze o gamă impresionantă de culori, de la violet la roșu, până la un spectru complet de alb și galben. Pentru casă, totuși, probabil că veți căuta ceva similar cu lumina pe care o produc becurile incandescente.


Cele mai populare două culori pentru becurile LED sunt alb moale (numit și alb cald) și alb strălucitor (numit și lumină de zi). 


Albul moale și albul cald vor produce o strălucire galbenă, asemănătoare unei lumânări, aproape de cea a becurilor incandescente, în timp ce becurile etichetate drept alb strălucitor vor produce o lumină mai albă, mai aproape de lumina zilei și similară cu ceea ce vedeți în birouri și magazine.


Dacă vreți să deveniți mai tehnici, culoarea luminii din spectrul luminii albe se numește temperatură de culoare și este măsurată pe scara Kelvin. Cu cât numărul este mai mic, cu atât lumina este mai caldă (mai galbenă). Becul incandescent alb moale obișnuit are undeva între 2.700 K și 3.500 K, așa că dacă aceasta este culoarea pe care o căutați. Vreți un bec care să se apropie de lumina zilei? Căutați becuri care au 5.000K sau mai mult.

Atenție la becurile LED nereglabile

Datorită circuitelor lor, becurile LED nu sunt întotdeauna compatibile cu întrerupătoarele tradiționale. În unele cazuri, comutatorul trebuie înlocuit. Alteori, veți plăti puțin mai mult pentru un bec LED compatibil.


Majoritatea întrerupătoarelor existente în case au fost probabil concepute pentru a funcționa cu becurile incandescente. Acestea funcționează prin întreruperea cantității de electricitate trimisă la bec în succesiune rapidă, mai repede decât poate detecta ochiul. 


Primul lucru de făcut dacă cumpărați becuri LED pe care doriți să le utilizați cu un întrerupător cu intensitate reglabilă este să vă asigurați că cumpărați becuri care sunt, de fapt, reglabile. Majoritatea producătorilor oferă becuri LED nereglabile fără niciun fel de hardware de reglare încorporat și, deși acestea sunt în regulă dacă doriți să economisiți bani, nu vă puteți controla intensitatea luminii.


Puteți să cumpărați un singur bec și să păstrați chitanța. Încercați-l cu întrerupătoarele din casa dumneavoastră și, dacă funcționează, nu ezitați să cumpărați câte aveți nevoie. Dacă nu, majoritatea comercianților importanți vor fi bucuroși să vă permită să returnați becul și să îl schimbați cu altceva. La un moment dat, ați putea lua în considerare și actualizarea întrerupătoarelor cu modele mai noi concepute pentru a funcționa cu becuri LED.


Dacă reglarea intensității este cu adevărat importantă în casa ta, atunci ar trebui să iei în considerare cu adevărat cumpărarea de becurile LED inteligente. Majoritatea folosesc propriile mecanisme încorporate pentru a gestiona gradul de intensitate, astfel încât să nu aveți nevoie deloc de un întrerupător de reglarea intensității. Mecanismele de reglare a luminii ca acestea sunt grozave pentru că nu vor pâlpâi sau nu vor bâzâi și, de obicei, veți putea sincroniza lucrurile cu un asistent vocal precum Siri sau Alexa, care răspund la comenzi precum „setați luminile la 20% ."

Nu toate corpurile de iluminat ar trebui să folosească becuri LED

Știind unde este în regulă să montați un bec LED, vă veți asigura că becul nu se va strica prea repede.


Probabil știți că becurile LED funcționează mult mai reci decât becurile incandescente, dar asta nu înseamnă că nu produc căldură. Becurile LED se încălzesc, dar căldura este îndepărtată de un radiator de la baza becului. De acolo, căldura se risipește în aer, iar becul LED rămâne rece, ajutând să-și țină promisiunea de viață lungă.


Și aici apare problema: becul are nevoie de o modalitate de a disipa căldura. Dacă un bec LED este plasat într-o carcasă închisă, căldura nu va avea încotro, și va ajunge imediat înapoi la bec și crescând probabilitatea de a-l strica.


Amintiți-vă, becurile LED sunt dispozitive electronice. La fel ca în cazul telefonului sau al laptopului, nu este bine să le lăsați să se supraîncălzească.


De aceea, este bine să rămâneți cu becuri cu incandescență, fluorescente și cu halogen pentru corpuri închise. Becurile LED vor funcționa și ele, dar în unele cazuri, acumularea de căldură în interiorul corpului va reduce durata de viață a becului.

Întrebări frecvente

Contează puterea când aleg un bec LED?

Atâta timp cât nu depășiți puterea recomandată de producător, veți fi în siguranță. Dacă corpul dumneavoastră de iluminat nu are o recomandare de putere, regula de bază este să alegeți becuri care să nu depășească 60 de wați.


De ce luminile LED se strică atât de repede?

Spre deosebire de becurile cu incandescență, becurile LED nu produc lumină folosind căldură. Acest lucru face parte din ceea ce le face atât de eficiente din punct de vedere energetic. Dezavantajul este că componentele lor pot fi sensibile la supraîncălzire, ceea ce le poate cauza arderea prematură.


Puteți pune becuri LED în corpuri de iluminat fluorescente vechi?

Aveți deja corpuri de iluminat fluorescente și vă întrebați dacă puteți introduce pur și simplu tuburi LED în ele sau dacă va trebui să schimbați corpurile de iluminat cu ceva proiectat pentru LED. Puteți folosi tuburi fluorescente LED în corpurile dumneavoastră existente.

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Copyright © 1994–2024 Donoci s.r.o. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i