Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Cine a inventat becul?

Noutăți și anunțuri

Iosif

Descoperă acum care este istoria becului și cine a inventat becul.

Cine a inventat becul?

Becul este adesea primul lucru pe care îl căutăm când ne trezim dimineața, ne ajută în sarcinile noastre zilnice și ne luminează chiar și în cele mai plictisitoare zile... dar de unde a venit această idee?

În timp ce celebrul inventator american Thomas Edison este de obicei creditat cu inventarea becului, el nu a fost singura persoană implicată în dezvoltarea tehnologiei revoluționare care a schimbat lumea. Există mai multe persoane importante care merită credit pentru munca lor cu lămpi, baterii electrice și primele becuri cu incandescență.


Cercetarea și dezvoltarea timpurie a becului

Thomas Edison a creat primul bec de succes comercial în 1979, dar povestea becului începe cu mult înainte de această dată. În 1800, Alessandro Volta a dezvoltat prima metodă de generare a energiei electrice, cunoscută sub numele de grămada voltaică. Acesta a constat în discuri alternative de cupru și zinc, care au fost dispersate cu cartoane înmuiate în apă sărată; aceasta a conectat electricitatea atunci când firul de cupru a fost conectat la fiecare capăt. În timp ce Alessandro Volta deține faima pentru că a fost inventatorul bateriei moderne, această creație strălucitoare de sârmă de cupru este considerată una dintre cele mai vechi expoziții de iluminat incandescent.

După aceasta, Humphry Davy, un inventator și chimist englez, a creat și produs prima lampă electrică. A făcut asta conectând grămezi voltaice la electrozi de cărbune. Această invenție din 1802 era cunoscută ca lampă cu arc eclectic. În timp ce lampa cu arc a lui Davy a fost un pas înainte față de grămezile independente ale lui Volta, au existat încă câteva probleme care nu au făcut-o o sursă practică de iluminare. Lampa s-a ars foarte repede și a fost puțin prea strălucitoare pentru a fi folosită într-un spațiu de acasă sau de birou. Cu toate acestea, principiile puse în aplicare atât de Davy, cât și de Volta au avut un impact semnificativ în anii 1800 în dezvoltarea altor lămpi și becuri electrice.

În 1940 a avut loc o dezvoltare semnificativă, savantul britanic Warren de la Rue a dezvoltat un bec care funcționează eficient folosind filament de platină spiralat în locul cuprului. Problema a fost că costul ridicat al acestei platine a împiedicat becul să devină un mare succes comercial. Aceeași problemă a apărut în 1840, când William Statie a îmbunătățit longevitatea lămpilor cu arc prin dezvoltarea unui mecanism care a reglat și a încetinit tijele de carbon, care înainte se erodau rapid.


Thomas Edison Vs Joseph Swan

În istoria becului în 1850, chimistul englez Joseph Swan a încercat să rezolve problemele pe care inventatorii anteriori le-au întâlnit în ceea ce privește eficiența costurilor. În 1860 a dezvoltat un bec care a înlocuit platina scumpă cu filamente de hârtie carbonizată. Potrivit Smithsonian Institution, în februarie 1879 Swan și-a prezentat lampa într-o prelegere la Newcastle. Filamentele lui Swan au fost plasate într-un tub vid pentru a minimiza expunerea lor la oxigen, extinzând astfel durata de viață. Deși prototipul a funcționat bine, din punctul de vedere al performanțelor, a fost nepractic în utilizarea efectivă.

Thomas Edison și-a dat seama că problema cu designul lui Swan era filamentul; un filament subțire cu rezistență electrică mare ar face lampa practică, deoarece ar necesita puțin curent pentru a o face să strălucească. Edison și-a prezentat becul în decembrie 1979. Edison nu a fost mulțumit și a încercat să-l dea în judecată pe Swan pentru încălcarea brevetelor, totuși, Swan a avut un caz serios și în cele din urmă a fost soluționat. Ambii inventatori s-au unit și și-au unit forțele pentru a crea Edison-Swan United, care rapid, potrivit Muzeului Misterului Nenatural, a devenit unul dintre cei mai mari producători de becuri din lume.

Festivalul Luminii Edison

Thomas Edison și-a câștigat respectul global pentru contribuțiile sale la crearea lumii moderne. Eforturile și realizările sale sunt sărbătorite anual în cel mai mare și mai longeviv festival din sud-vestul Floridei; Festivalul Edison. Acest festival onorează contribuția lui Edison la omenire, urmărește să îmbunătățească și să inspire comunitatea prin inserarea în festival de activități educative legate de munca și valorile lui Thomas Edison. Cel mai recent festival a avut loc în februarie și a constat în evenimente precum cursa Edison Festival of Light 5K, cursa de distracție pentru juniori și marea paradă care a reunit comunitatea pentru a sărbători viața și realizările lui Edison.

Descoperirea luminilor cu LED

Diodele emițătoare de lumină (LED-urile) au fost considerate viitorul iluminatului datorită consumului lor mai mic de energie, prețului lunar mai mic și duratei de viață mai lungi decât a becurilor cu incandescență tradiționale. Nick Holonyak, un om de știință american de la General Electric, a inventat accidental lumina LED roșie în timp ce încerca să creeze un laser la începutul anilor 1960. Câțiva ani mai târziu, LED-urile galbene și verzi au fost, de asemenea, expuse și utilizate în mai multe aplicații, inclusiv lumini indicatoare, afișaje ale calculatoarelor și semafoare. LED-ul albastru a fost creat la începutul anilor 1990 de un grup de oameni de știință japonezi și americani; Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura.

Întrebări frecvente

De câte ori a eșuat Thomas?

Profesorii lui Thomas Edison au spus că este „prea prost pentru a învăța ceva”. A fost concediat din primele două locuri de muncă pentru că este „neproductiv”. Ca inventator, Edison a făcut 1.000 de încercări nereușite de a inventa becul.

Cât a fost durata de viață a primului bec?

Thomas Edison a lucrat la îmbunătățirea filamentelor de carbon. Până în 1880, prin utilizarea unui vid mai mare și dezvoltarea unui întreg sistem integrat de iluminat electric, el și-a îmbunătățit durata de viață a becului la 1.200 de ore și a început să producă invenția cu o rată de 130.000 de becuri pe an.

Cât a costat becul?

În 1881, un bec costa un dolar — aproximativ 23 de dolari în banii de astăzi, ceea ce pentru unii muncitori era echivalentul cu câștigul după o zi de muncă. 

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Copyright © 1994–2024 Donoci s.r.o. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i