Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Tot ce trebuie să faceți când se sparge un bec economic

Noutăți și anunțuri

Iosif

Descoperiți acum care este procesul prin care trebuie să treceți în cazul în care se sparge un bec economic.

Tot ce trebuie să faceți când se sparge un bec economic

Majoritatea oamenilor nu realizează pericolul real de a sparge un bec modern. Becurile economice sunt acum extrem de comune în majoritatea gospodăriilor de astăzi.


Cu becurile cu incandescență practic aparținând trecutului datorită unei societăți mai eficiente din punct de vedere energetic, toți am trecut, în cea mai mare parte, la iluminatul fluorescent compact (CFL). Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de ciclul de viață al unui astfel de produs.


Pe vremea când iluminatul incandescent era norma, nimeni nu s-a gândit de două ori când și-a aruncat becurile vechi. De fapt, majoritatea oamenilor nu s-au gândit prea mult la mediu. Acum că conștiința noastră colectivă a ajuns la un alt nivel, avem sarcina de a ne da seama ce să facem atunci când becurile CFL se ard sau se sparg.


Principalul motiv pentru care aruncarea corectă a becurilor CFL este importantă se află în compoziția acestora – mercurul. Nu există mult mercur în fiecare bec, dar inhalarea vaporilor de mercur poate provoca efecte neurologice negative.


Motive pentru care becurile economice pot fi periculoase

După cum am explicat deja, becurile CFL conțin mercur și atunci când se sparg, mercurul care se află în tub este apoi eliberat sub formă de vapori. Deși nu se vede, inhalarea vaporilor este toxică pentru organism.


Becuri care conțin mercur:

  • Tuburi liniare, în U și circulare
  • Lumini pentru uciderea insectelor
  • Tuburi de bronzat
  • Lămpi cu sodiu de înaltă presiune
  • Becuri cu halogen metalice
  • Tuburi fluorescente

De ce se folosește mercurul în becuri?

Lămpile fluorescente și becurile economice conțin cantități mici de mercur pentru ca acestea să funcționeze eficient (consum redus de energie). De asemenea, mercurul prelungește durata de viață a acestor produse. În cadrul sursei de lumină există o presiune scăzută și o temperatură de aproximativ 40 °C unde unitatea de descărcare a gazelor conține vapori de mercur (punctul de fierbere al mercurului este de 357 °C, deși o parte din mercur se evaporă la temperatura camerei unde este sub formă lichidă, și chiar mai mult la 40 °C). Când lampa este oprită, aproape tot mercurul este condensat sub formă de particule. Pe măsură ce sursa de lumină are mai mulți ani de utilizare, o parte din mercur este absorbită în învelișul din interiorul sticlei.


În câțiva ani, sursele de lumină pe bază de LED vor deveni mai accesibile și acestea nu conțin mercur. Până atunci, trebuie să folosim surse de lumină care conțin fiecare câte 2-5 miligrame de mercur metalic. Acest lucru nu este mult, dar este suficient ca să luăm câteva măsuri de precauție simple în cazul în care un tub fluorescent sau un bec se sparge.

Acțiuni de evitat când un bec CFL se sparge

Nu folosiți niciodată un aspirator pentru a curăța mercurul. Aspiratorul va transfera mercur în aer și va crește expunerea. 


Nu folosiți niciodată o mătură pentru a curăța mercurul. Acesta va sparge mercurul în picături mai mici și le va răspândi.


Nu turnați niciodată mercur într-un canal de scurgere. Se poate bloca în instalații și poate cauza probleme viitoare în timpul reparațiilor la instalații. Acest lucru poate provoca poluarea fosei septice sau a stației de epurare.


Nu spălați niciodată îmbrăcămintea sau alte articole care au intrat în contact direct cu mercurul într-o mașină de spălat, deoarece mercurul poate contamina mașina și/sau poate polua canalizarea. Îmbrăcămintea care a intrat în contact direct cu mercurul trebuie aruncată. Puteți spăla îmbrăcămintea sau alte materiale care sunt expuse vaporilor de mercur dintr-un CFL spart, cum ar fi hainele pe care le-ați purtat când curățați becul CFL spart, atâta timp cât nu a existat un contact direct cu materialele din becul spart.

Ce trebuie să faceți dacă se sparge un bec economic

Pisica îți dă peste cap lampa de masă, scapi becul când îl scoți... Să recunoaștem, spargerea unui bec este ușor de făcut... dar ce procedură este cea mai bună pentru a te asigura că tu și familia ta sunteți în siguranță după un astfel de eveniment?

Procesul de curățare

În primul rând, asigurați-vă că toată lumea părăsește camera și, dacă aveți animale de companie, mutați-le și în altă cameră. Presupunând că respectiva cameră are o fereastră, deschideți-o complet pentru a o aerisi timp de cel puțin 15 minute. Dacă camera are o ușă spre exterior, deschideți-o și pe aceasta.


Asigurați-vă că opriți încălzirea din cameră sau aparatul de aer condiționat dacă aveți unul și apoi pregătiți-vă pentru curățare. Adunați lista ustensile de mai jos:

  • O bucată de carton sau hârtie rigidă
  • O rolă de bandă adezivă
  • O cârpă umedă/prosoape de hârtie de unică folosință etc.
  • Un borcan de sticlă suficient de mare cu un capac sau o pungă sigilabilă
  • O pereche de mănuși de cauciuc


Deși poate fi tentant să scoți aspiratorul, acest lucru nu este recomandat, deoarece ar putea răspândi praful/vaporii în cameră - cel mai bine este să încercați să deranjați resturile cât mai puțin posibil.


În primul rând, adunați cât mai mult material spart posibil folosind hârtie groasă/carton. Luați-vă timp pentru acest pas și fiți cât de riguroși puteți. Puneți tot ce ați curățat până acum în borcan.


Apoi, utilizați banda adezivă pentru a curăța cât mai mult praf și deșeurile rămase. Puneți și banda folosită în borcan. Cârpa umedă poate fi apoi folosită pentru a curăța praful rămas sau resturile mici (în principal pe suprafețele dure). Când sunteți sigur că ați făcut tot ce puteți, puneți totul în recipientul care poate fi sigilat și lăsați-l într-un loc sigur în afara casei - apoi verificați cea mai bună modalitate de a-l arunca.


Dacă reușiți, încercați să lăsați încăperea ventilată pentru câteva ore, cu încălzirea/aerul condiționat oprit.

Etape de curățare pentru becuri sparte pe covor

Aspirarea covoarelor în timpul curățării becurilor economice sparte nu este recomandată, cu excepția cazului în care rămâne sticlă spartă după ce au fost luate toate celelalte măsuri de curățare prezentate mai sus. 


Dacă este necesară aspirarea pentru a asigura îndepărtarea tuturor sticlelor sparte, țineți cont de următoarele sfaturi:

  • Țineți deschisă o fereastră sau o ușă către exterior;
  • Aspirați zona în care a fost spart becul folosind furtunul aspiratorului, dacă este disponibil și scoateți sacul aspiratorului și orice materiale folosite pentru curățarea acestuia și puneți-le într-o pungă de plastic.
  • Puneți prompt toate resturile de becuri și materialele de curățare, inclusiv sacii aspiratorului, în aer liber într-un container de gunoi sau într-o zonă protejată până când materialele pot fi aruncate. Evitați să lăsați fragmente de bec sau materiale de curățare în interior.


Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce aruncați borcanele sau pungile de plastic care conțin resturi de becuri și materiale de curățare.


Cum să evitați spargerea becurilor economice

Există mai multe modalități de bun simț de a preveni spargerea becurilor economice printre care și:

  • Asigurați-vă că lăsați becul să se răcească înainte de a-l manipula - Este ușor să-l scăpați când este încă fierbinte.
  • Înșurubați-l/deșurubați-l prin prinderea bazei de plastic. Nu încercați să răsuciți becul strângând sticla.
  • Evitați să le puneți în locuri unde este mai probabil să se spargă, cum ar fi o cameră de joacă sau o masă, unde lucrurile prezintă un risc mai mare de a fi doborâte. Nu puneți becurile economice (CFL) în corpurile de iluminat goale, ci puneți-le doar într-un suport care are un capac de protecție.
  • De asemenea, merită să luați în considerare utilizarea luminilor LED ca alternativă. Acestea nu conțin mercur și au scăzut semnificativ în prețul în ultimii ani. De asemenea, sunt mai ieftine decât becurile economice CFL, deoarece produc mai puțină căldură atunci când sunt aprinse.

Ce trebuie să faceți dacă nu ați procedat corect când s-a spart un bec economic

Nu este nevoie să intrați în panică; ghidul pe care tocmai l-ați citit descrie o abordare mai prudentă pe care trebuie să o abordați atunci când aveți de-a face cu procesul de curățare a unui bec economic spart. Este demn de remarcat faptul că un bec CFL tipic conține doar mai puțin de 1% mercur în comparație cu un termometru cu mercur de uz casnic. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că ar trebui să spargeți destul de multe becuri într-un spațiu închis pentru ca acestea să prezinte orice pericol potențial. Cu toate acestea, dacă aveți îngrijorări după spargerea unui bec fluorescent compact sau dacă aveți simptome neobișnuite, vă rugăm să solicitați sfatul medicului.

Întrebări frecvente

Din ce sunt făcute becuri economice?

Becurile fluorescente compacte sunt umplute cu gaz neon sau argon, o cantitate foarte mică de mercur și acoperite cu o pulbere fluorescentă sau fosforescentă. Când este activat de electricitate, gazul se combină cu pulberea pentru a produce lumină vizibilă pentru ochiul uman.


Pot fi intoxicat de mercurul din aceste becuri?

Cantitatea de mercur din aceste becuri este foarte mică; aproximativ 1 până la 5 mg, comparativ cu 4g conținute în majoritatea termometrelor cu mercur. Scurgerile termometrului cu mercur necesită o curățare foarte specifică și corectă pentru a preveni intoxicare. Riscul de intoxicație cu mercur din becurile fluorescente compacte este considerat mult mai mic decât cel asociat cu spargerea termometrelor cu mercur.


Ce se întâmplă dacă becul e ars sau se sparge?

Dacă becul nu mai funcționează, mercurul este blocat în bec și nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Dacă becul se sparge complet, cel mai mare risc este probabil să fie tăieturile din sticlă sau dificultățile de respirație de la inhalarea pulberii. Chiar dacă este inhalată, această cantitate de mercur nu este de așteptat să provoace intoxicare în ce le mai multe situații.


Becurile LED se sparg ușor?

Becurile LED sunt o alternativă extrem de eficientă, la becurile cu incandescență. Tehnologia lor este complet diferită și, prin urmare, funcționează mult mai mult timp decât tipurile mai vechi de becuri. Toate becurile se strică în cele din urmă din cauza expunerii prelungite la căldură, iar becurile LED nu sunt diferite în acest sens.

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Copyright © 1994–2024 Donoci s.r.o. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i