Livrare gratuită începând de la 150 de lei

60 de zile pentru retur

7 ani pe piața românească

+40 369 630 007

Cum alegem lumina pentru acvarii?

Iosif

Timpul de citire 5 min
Noutăți și anunțuri

A fost o perioadă când acvariile au fost iluminate cu becuri obișnuite. În prezent piața ne oferă așa de multe opțiuni, idiferent dacă iluminatul este fabricat de către producătorii de acvarii sau este vorba de lămpi cu utilizări multiple - fluorescente cât și LED. Dacă sunteți un iubitor al acvariilor, atunci vă aflați în locul potrivit, vă ajutăm să aflați mai multe informații de pe piaţă şi cum să alegeţi iluminatul potrivit pentru acvariul dvs.

Cât de puternică să fie lumina la acvariu?

Fiecare acvariu are specificaţiile sale, în ceea ce priveşte iluminatul color. Printre combinaţiile colorate de bază sunt incluse: roșu, verde, albastru și alb rece. Toate cele 4 culori sunt importante pentur plantele din acvariu, pentru o creștere bună și fotosinteza necesară.

 

În general se poate menționa că plantele verde închis solicită mai puțină lumină deoarece au suficientă clorofilă și sunt mai puternice în fotosinteză. Plantele verde deschis sau chiar roșii au mai puțină clorofilă și sunt mai puternice în fotosinteză, prin urmare au nevoie de mai multă lumină.

Comparația puterii sursei de lumină la volum 1/l 

·        -          0 până la 0,25 W/l intensitate foarte scăzută a luminii
·         0,25 până la 0,5W/l scăzută până la medie
·         0,5 până 0,8W/l medie până la mediu plus
·         0,8 până 1 W/l ridicată
·         1W/l sau mai mult este o valoare foarte ridicată

Dacă avem un acvariu de 100 l, pe care îl vom lumina cu 0,25 W/l vom obține o lumină ca de la o lampă mică cu bec de 25 W. Un loc care nu le-ar fi de mare ajutor plantelor și nici nu ați vedea bine la pești.

La acvariu de 100 l cu sursă de lumină de 1 W la 1 l, valoarea rezultată va fi mult mai mare, ar fi ca și cum ați lumina cu un bec de 100W.

 

 

Puterea optimă (W) pentru iluminarea acvariului poate fi determinată prin următoarea formulă. Dar este potrivită pentru acvariile cu adâncimea de până la 60 cm:

  • Puterea necesară pentru un acvariu fără pretenţii = Volumul acvariului × 0,15
  • Puterea necesară pentru acvarii cu densitate mare = Volumul acvariului × 0,3

În acvariile care sunt mai adânci de 60cm, se poate aplica aceiaşi regulă cu un coeficient mai mare în aşa fel încât raportul intensităţii puterii sursei de lumină să continue să se aplice la 1 l. Sursele de lumină trebuie poziţionate în așa fel încât să lumineze și fundul.

 

 

Tipuri de sursă de lumină pentru acvarii

Există o mulțime de tipuri de lămpi fluorescente. Cele mai des utilizate lămpi fluorescente în acvarii sunt T8 și T5.

Prima diferență vizibilă este că lămpile fluorescente T8 sunt mai late. Au diametru de 26 mm, în timp ce T5 doar 16 mm. Unul dintre cele mai mari beneficii ale lămpilor fluorescente T5 este că la folosirea lămpi fluorescente cu o lungime de 120 cm, aceasta are o putere de 54W, în timp ce lampa fluorescentă T8 doar 36W.

Înseamnă că nu trebuie să puneți așa de multe lămpi T5 în acvariu. Lămpile fluorescente T5 au cu aproximativ 20% luminozitate mai mare.

Lămpile fluorescente pot folosi și tehnologia LED. La lămpile fluorescente LED este important să se înțeleagă că lucrează pe un principiu total diferit și performanța acestora poate fi mult mai mare la putere mai mică sau comparabilă decât la lămpile obișnuite.

Tebel de comprare al surselor:


 

Temperatura de culoare

Această cantitate este măsurată în Kelvini (K). Cea mai potrivită temperatură de culoare pentru plante este lumina zilei în jurul prânzului, care variază între 5500K - 6500K. Este lumină albă și este produsă de lămpi fluorescente cu spectru complet. Există și multe alte lămpi fluorescente în intervalul 3000K până la 10000K. Cu cât temperatura este mai mică cu atât culoarea este mai roșie. Dimpotrivă cu cât este mai mare lumina este mai albastră.


 

 

Tipuri de iluminat în acvariu

Indiferentt dacă este vorba lampă suspendată electrică, spot, proiector, rampă sau bandă LED, întodeauna este bine să realizați că este folosită lângă apă. Locația ideală a luminii este 15-20 cm deasupra acvariului. O astfel de lumină trebuie să îndeplinească condiția de siguranță de protecție împotriva pătrunderii apei și corpurilor străine, ideal IP 44 – 68.  Mai multe despre protecția IP în articol

 
 

Benzi LED

Benzile LED sunt de asemenea o alegere potrivită. Atenție la supraîncălzirea lor. În special cele cu protecție IP ridicată. Benzile LED cu protecția IP68 nu sunt potrivite pentru iluminarea acvariului, deoarece nu sunt proiectate pentru lumină pe termen lung și se supraîncălzesc. 

Prin urmare este potrivit să folosiți benzi LED cu protecție mai mică sigilate într-un capac de protecție. Cu ajutorul tuturor componentelor disponibile în magazinul nostru online veți reuși să pregătiți sufiecientă lumină cu ajutorul benzilor LED.

 
 

Dar, dacă nu doriți să creați nimic, vă puteți alege din lămpile fluorescente proiectate direct pentru băi, adică cu protecție IP ridicată. Lămpile fluorescente suspendate care pot fi atârnate pe structură sau tavan și lămpile fluorescente încastrate care pot fi așezate pe structură. Dacă aveți protecție pentru acvariu, atunci veți fi interesat în special de înlocuirea lămpilor fluorescente T5 și tuburi LED mai eficiente și mai economice.

 

Acvariile mai mici și nano-acvarii pot fi iluminate cu lămpi spot cu braț. Dimpotrivă pentru acvarii mai mari și mai adânci sunt potrivite proeictoarele LED și panouri LEDVersiunea mai mică a acestora împreună cu lămpi liniare mai mici vor lumina cele mai populare volume de acvarii până în 100 l.

 

Selectarea luminii potrivete pentru un acvariu este unul dintre cele mai importante lucruri în momentul realizării acestuia. Lumina prea slabă provoacă condiții neprielnice pentru creșterea plantelor și prea multă lumină va cauza probleme cu algele. Trebuie să găsiți compromisul potrivit pentru acvariul dvs.

Autorul articolului:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina