Abrevierea IP este derivată din termenul englezesc ingress protection (literalmente protecție împotriva pătrunderii). Această abreviere este urmată întotdeauna de două cifre, iar prin combinarea acestora obținem indicatorul de rezistență al corpurilor electrice împotriva pătrunderii unui corp străin sau a lichidelor. Protecția IP este cel mai des indicată prin două cifre, de exemplu, IP24. Prima cifră indică protecția în fața obiectelor solide sau materialelor, iar a doua protecția împotriva lichidelor (apei).
Uneori se poate întâmpla ca pe ambalajul corpului de iluminat să fie indicată o singură cifră, de exemplu, IPX2. Acest lucru înseamnă că producătorul indică protecția numai pentru o singură clasă de protecție. În acest caz, știm că produsul este protejat împotriva apei, dar nu știm dacă și împotriva pătrunderii corpurilor străine. Nu avem altă opțiune decât să contactăm producătorul și să-i solicităm informații despre gradul de protecție respectiv.
Așa cum a fost menționat deja, prima cifră indică gradul de protecție împotriva contactului cu părțile periculoase și împotriva pătrunderii corpurilor străine solide. Există o regulă simplă: cu cât cifra este mai mare, cu atât protecția este mai mare.
- IP 0x: Neprotejat.
- IP 1x: Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de 50 mm și mai mari (de exemplu, împotriva atingerii accidentale cu mâna).
- IP 2x: Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de 12,5 mm și mai mari (de exemplu, degete).
- IP 3x: Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de 2,5 mm și mai mari.
- IP 4x: Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de 1 mm și mai mari.
- IP 5x: Protejat parțial împotriva prafului.
- IP 6x: Protejat total împotriva prafului.
În special la achiziționarea corpurilor de iluminat pentru baie și a celor exterioare, este bine să cunoaștem a doua cifră. Aceasta indică gradul de protecție împotriva pătrunderii apei. La fel ca în cazul precedent, cu cât cifra este mai mare, cu atât protecția este mai mare.
- IP x: Neprotejat.
- IP x1: Protecție împotriva picăturilor de apă în cădere verticală.
- IP x2: Protecție împotriva picăturilor de apă de până la 15° față de verticală.
- IP x3: Protecție împotriva picăturilor de apă de până la 60° față de verticală.
- IP x4: Protecție împotriva stropirii cu apă din toate direcțiile.
- IP x5: Protecție împotriva jeturilor de apă cu o presiune joasă din toate direcțiile.
- IP x6: Protecție împotriva inundării temporare cu apă.
- IP x7: Protecție împotriva scufundării temporare în apă (15 cm până la 1 m adâncime).
- IP x8: Protecție împotriva scufundării la adâncime în apă. Dispozitivul poate fi scufundat permanent în apă.
- IP x9: Protecție ridicată împotriva scufundării în apă, precum și contra efectelor de curățare cu presiune ridicată.
În practică, explicația menționată înseamnă că, de exemplu, aplica Anita, cu grad de protecție IP44, este protejată împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de 1 mm și mai mari și totodată stropirii cu apă din toate direcțiile.
- A: Protejat împotriva atingerii cu dosul palmei.
- B: Protejat împotriva atingerii cu degetul.
- C: Protejat împotriva atingerii cu unelte.
- D: Protejat împotriva atingerii cu sârmă.
- H: Instalație de înaltă tensiune.
- M: Testarea efectelor negative ale pătrunderii apei, dacă părțile mobile ale dispozitivului sunt în mișcare (de exemplu, rotorul unui aparat rotativ).
- S: Testarea efectelor negative ale pătrunderii apei, dacă părțile mobile ale dispozitivului sunt în repaus (de exemplu, rotorul unui aparat rotativ).
- W: Potrivit pentru utilizarea în condiții climatice neprielnice. Protecția este atinsă cu proprietăți sau metode de protecție suplimentare.
