1.180.000 de corpuri de iluminat în stoc 60 de zile pentru returnarea produselor Garanție de până la 5 ani pentru corpuri de iluminat Transport gratuit la comenzi de peste 150 de lei
0
Produse preferate:
0

Nu ai nimic la favorite.

Autentificare
Cont nou
Levy banner
Pravý banner

Contactați-ne

0369.630.007 (Lu-Vi 08:00-16:30)
MENIU
0 0,00 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Protecția IP sau cum este protejat corpul de iluminat împotriva obiectelor și a apei

Exteriér
A răspuns:
Iosif

Răspuns:

Protecția IP este cel mai des indicată cu două cifre, de exemplu, IP24. Prima cifră indică protecția împotriva obiectelor solide sau materialelor, iar a doua protecția împotriva lichidelor (apei).

Bineînțeles că majoritatea persoanelor își aleg corpul de iluminat în funcție de aspect, însă la fel de importantă este funcționalitatea și mai ales siguranța acestuia. Prin urmare, în special la achiziționarea corpurilor de iluminat pentru baie și pentru exterior, este bine să știți ce grad de protecție IP are corpul de iluminat.
 
Tipuri de protecție
Abrevierea IP este derivată din termenul englezesc ingress protection (literalmente protecție împotriva pătrunderii). Această abreviere este urmată întotdeauna de două cifre, iar prin combinarea acestora obținem indicatorul de rezistență al corpurilor electrice împotriva pătrunderii unui corp străin sau a lichidelor. Protecția IP este cel mai des indicată prin două cifre, de exemplu, IP24. Prima cifră indică protecția în fața obiectelor solide sau materialelor, iar a doua protecția împotriva lichidelor (apei).

Uneori se poate întâmpla ca pe ambalajul corpului de iluminat să fie indicată o singură cifră, de exemplu, IPX2. Acest lucru înseamnă că producătorul indică protecția numai pentru o singură clasă de protecție. În acest caz, veți ști că produsul este protejat împotriva apei, dar nu știți dacă și împotriva pătrunderii corpurilor străine. Nu aveți altă opțiune decât să contactați producătorul și să-i solicitați informații despre gradul de protecție respectiv.
 
Prima cifră

Așa cum a fost menționat deja, prima cifră indică gradul de protecție împotriva contactului cu părțile periculoase și împotriva pătrunderii corpurilor străine solide. Există o regulă simplă: cu cât cifra este mai mare, cu atât protecția este mai mare.
 
 • IP 0x: Neprotejat.
 • IP 1x: Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de 50 mm și mai mari (de exemplu, împotriva atingerii accidentale cu mâna).
 • IP 2x: Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de 12,5 mm și mai mari (de exemplu, degete).
 • IP 3x: Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de 2,5 mm și mai mari.
 • IP 4x: Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de 1 mm și mai mari.
 • IP 5x: Protejat parțial împotriva prafului.
 • IP 6x: Protejat total împotriva prafului.
A doua cifră

În special la achiziționarea corpurilor de iluminat pentru baie și exterioare, este bine să cunoașteți a doua cifră. Aceasta indică gradul de protecție împotriva pătrunderii apei. La fel ca în cazul precedent, cu cât cifra este mai mare, cu atât protecția este mai mare.

 • IP x: Neprotejat.
 • IP x1: Protecție împotriva picăturilor de apă în cădere verticală.
 • IP x2: Protecție împotriva picăturilor de apă de până la 15° față de verticală.
 • IP x3: Protecție împotriva picăturilor de apă de până la 60° față de verticală.
 • IP x4: Protecție împotriva stropirii cu apă din toate direcțiile.
 • IP x5: Protecție împotriva jeturilor de apă cu o presiune joasă din toate direcțiile.
 • IP x6: Protecție împotriva inundării temporare cu apă.
 • IP x7: Protecție împotriva scufundării temporare în apă (15 cm până la 1 m adâncime).
 • IP x8: Protecție împotriva scufundării la adâncime în apă. Dispozitivul poate fi scufundat permanent în apă.
 • IP x9: Protecție ridicată împotriva scufundării în apă, precum și contra efectelor de curățare cu presiune ridicată.

În practică, explicația menționată înseamnă că, de exemplu, aplica Anita, cu grad de protecție IP44, este protejată împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu un diametru de 1 mm și mai mari și totodată stropirii cu apă din toate direcțiile. 
 

Magazinul virtual luminam.ro încearcă să îndeplinească orice cerință a clienților și, din acest motiv, la descrierea fiecărui corp de iluminat găsiți gradul de protecție IP. 

Indicarea excepțională cu litere

Uneori, la descrierea protecției IP, puteți întâlni o a treia cifră, care indică protecția în fața impactului mecanic. În mod excepțional pot apărea următoarele litere.
 • A: Protejat împotriva atingerii cu dosul palmei.
 • B: Protejat împotriva atingerii cu degetul.
 • C: Protejat împotriva atingerii cu unelte.
 • D: Protejat împotriva atingerii cu sârmă.
 • H: Instalație de înaltă tensiune.
 • M: Testarea efectelor negative ale pătrunderii apei, dacă părțile mobile ale dispozitivului sunt în mișcare (de exemplu, rotorul unui aparat rotativ).
 • S: Testarea efectelor negative ale pătrunderii apei, dacă părțile mobile ale dispozitivului sunt în repaus (de exemplu, rotorul unui aparat rotativ).
 • W: Potrivit pentru utilizarea în condiții climatice neprielnice. Protecția este atinsă cu proprietăți sau metode de protecție suplimentare.

 

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369.630.007(Lu-Vi 08:00-16:30)

Întrebați
 
                     

Alte întrebări din categorii

Ce tip de iluminat alegem pentru camera copilului? Camera copilului
Ce este fluxul luminos și intensitatea luminii? Surse de lumină
Cum alegeți lustra de bucătărie? Bucătărie
Ce iluminat LED alegem pentru bucătărie? Bucătărie
Ce bandă LED pentru bucătărie? Bucătărie
Cum algeți iluminatul pentru baie Baie

VREI SĂ FI PRIMUL CARE AFLĂ NOUTĂȚILE ȘI OFERTELE?

Aflați totul despre iluminat, ultimele noutăți și tutoriale, direct prin poștă electronică.

Abonare la noutăți