Cum se calculează necesarul de lumină dintr-o cameră?
Știm că iluminatul este probabil unul dintre cele mai puternice mijloace de a influența percepția despre un spațiu în ceea ce privește geometria acestuia.
Sursele de lumină cu LED au transformat complet toate zonele industriei corpurilor de iluminat în ultimii ani. Știm, totodată, că luminozitatea nu mai are nimic de-a face cu specificația WAT (adică consumul de energie al sursei de lumină), ci mai degrabă intensitatea luminoasă necesară per cameră este calculată în lumeni.
Ce este un lumen?
Lumenul este unitatea SI a fluxului luminos și, prin urmare, măsoară luminozitatea percepută de ochiul uman – cu cât numărul de lumeni este mai mare, cu atât lumina este mai strălucitoare. Descrierile producătorilor de corpuri de iluminat conțin de obicei informații despre această valoare și, în funcție de becul pe care îl alegeți, această valoare poate fi și controlată.
Unități de măsură ale luminii
Nu putem vorbi despre iluminare fără de a arunca o privire asupra modului în care măsurăm lumina. Iată câțiva termeni pe care trebuie să-i știți atunci când vă calculați necesarul de lumină pentru casă.
- Lumen
Un lumen (simbol lm) este o măsură a cantității totale de lumină vizibilă emisă de o sursă în orice direcție.
- Lux - sistem metric
Lux este o măsură a iluminării, ceea ce înseamnă practic că este o măsură a câtă lumină există pe o anumită suprafață. Un Lux (lx) este egal cu un lumen pe metru pătrat
1 lx = 1 lm/m2
- Footcandle - sistem imperial
Footcandle este, de asemenea, o unitate de măsură pentru iluminare pentru cei dintre voi care preferă să măsoare mai simplu. Un Footcandle (fc) este egal cu un lumen pe metru pătrat.
1 fc = 1 lm/ft2
Conversia între Lux și Footcandle
Dacă trebuie să convertiți Lux și footcandle (valori date la precizie de 2 zecimale):
1 Lux (lx) = x Footcandles (fc)
1 Footcandle (fc) = 10,76 Lux (lx)
De câți lumeni are nevoie o cameră?
O regulă generală spune că 100 lm pe mp este potrivit pentru camera de zi și 300 lm pe mp pentru „spații de lucru”, cum ar fi bucătăriile sau băile. Deci, dacă un dormitor, de exemplu, are 20 mp, toate corpurile de iluminat din cameră combinate ar trebui să aibă o intensitate luminoasă de 2000 lm.
Această valoare nu trebuie luată niciodată ca absolută, ci este întotdeauna influențată de factorii specifici ai camerei. Pereții întunecați sau mobilierul, de exemplu, absorb lumina, în timp ce obiectele de culoare deschisă o reflectă. Trebuie luat în considerare și numărul și dimensiunea ferestrelor și, în consecință, incidența luminii naturale.
Lumeni recomandați în funcție de cameră
Experții în iluminat recomandă următoarele niveluri de lumină pentru diferite încăperi dintr-o casă. Această listă se referă la iluminarea generală a încăperii, cum ar fi cea oferită de corpurile standard de iluminat de tavan sau de lămpi multiple. În zonele destinate muncii sau lecturii, este posibil să includeți lumină suplimentară, concentrată (numită iluminare de lucru) pentru a lumina anumite locații în care lumina este esențială, cum ar fi blaturile de bucătărie.
- Camera de zi: 10–20 lumeni pe metru pătrat
- Sala de mese: 30–40 lumeni pe metru pătrat
- Dormitor: 10–20 lumeni pe metru pătrat
- Baie: 70–80 lumeni pe metru pătrat
- Holuri: 5–10 lumeni pe metru pătrat
- Bucătărie (iluminat general): 30–40 lumeni pe metru pătrat
- Bucătărie (zone de lucru): 70–80 lumeni pe metru pătrat
- Zonă pentru spălat: 70–80 lumeni pe metru pătrat.
Cum se calculează lumenii pe metru pătrat
Calculul de bază al lumenilor pe metru pătrat este foarte simplu:
Lumeni pe metru pătrat = lumeni totali împărțiți la suprafața totală a camerei.
Puteți folosi acest calcul pentru a determina câți lumeni pe metru pătrat aveți în prezent într-o cameră sau pentru a afla câți lumeni aveți nevoie (sau ar trebui să aveți) într-o anumită zonă.
Măsurare metru pătrat
Suprafața pătrată este același lucru cu spațiul de pe podea de la perete la perete. Pentru a măsura suprafața unei camere, măsurați lățimea și lungimea camerei, apoi înmulțiți numerele. De exemplu, o cameră de 10 metri lățime și 12 metri lungime are 120 de metri pătrați (10 x 12 = 120).
Calcularea lumenilor
Dacă sunteți curioși să știți câtă lumină există într-o cameră, pur și simplu adunați lumenii tuturor becurilor din cameră și apoi împărțiți la suprafața camerei pentru a identifica lumenii pe metru pătrat. De exemplu, pentru o cameră de 120 de metri pătrați cu un singur corp de iluminat cu două becuri, fiecare producând 800 de lumeni:
800 + 800 = 1.600 lumeni
1.600/120 = 13,3 lumeni pe metru pătrat.
Găsirea numărului de lumeni este ușoară. Majoritatea becurilor eficiente din punct de vedere energetic (LED și fluorescente) au valoarea în lumeni imprimată chiar pe suprafața becului. Becurile cu incandescență specifică numărul de lumeni pe ambalajul becului; dacă nu găsiți asta, căutați puterea nominală pe baza becului și convertiți-o în lumeni folosind o diagramă wat-lumeni.
Cum combinăm corpurile de iluminat pentru a crea un concept de iluminat coerent?
Un bun design al iluminatului se referă la straturi. Iluminarea prea uniformă face ca spațiul să arate unidimensional, așa că diferite surse de lumină ar trebui să fie integrate în cameră pentru a crea contraste și a accentua culorile și texturile. Un concept de iluminare echilibrată constă din trei straturi: lumină ambientală, iluminare de accent și lumină de lucru.
Stratul 1: Iluminare ambientală
După cum sugerează și numele, iluminarea ambientală permite orientarea în cameră. Iluminarea ambientală vine adesea din tavan și dă tonul camerei. Se poate combina cu arhitectura și cu designul camerei pentru a crea o atmosferă coerentă.
O formă interesantă de iluminare ambientală populară în aceste zile este reprezentată de corpurile de iluminat suspendate. Corpurile de iluminat suspendate sunt din nou extrem de populare datorită aspectului lor modern și al multiplelor posibilități de a le combina cu piesele de mobilier.
Stratul 2: Lumina de accent
Acest al doilea strat de iluminare creează puncte de focalizare a luminii, de exemplu pentru a sublinia o imagine sau un element specific din cameră. Lumina de accent creează contrast și dramatism pentru a adăuga profunzime încăperii.
De obicei, lumina de accent este de aproximativ trei ori mai puternică decât iluminarea ambientală a camerei. La fel ca și iluminatul ambiental, iluminatul de accent poate fi montat pe tavan, dar și pe perete.
O componentă esențială a conceptelor de designuri interioare sunt luminile de accent sub formă de corpuri de iluminat de perete precum aplicele LED.
Stratul 3: Iluminarea de lucru
Partea unui plan de iluminat care este cel mai strâns legată de o anumită funcție sau sarcină este iluminarea de lucru, prin care termenul „lucru” acoperă o gamă largă de activități, cum ar fi cititul, gătitul, mâncatul sau spălatul dinților. Prin urmare, lumina de lucru luminează o zonă specifică în care este efectuată o sarcină.
Întrebări frecvente
Sunt 800 de lumeni suficienți pentru un dormitor?
Pentru dormitor este recomandat un bec cu o putere de 800 de lumeni. Aceasta este aceeași luminozitate ca un bec de 60 de wați. Este suficient de luminos pentru a citi, dar nu prea luminos pentru a vă deranja la ochi. Cel mai bun bec pentru dormitor este unul LED.
Care este diferența între lux și lumen?
Lux este o unitate de măsură a luminii în care se ia în considerare și zona. 1 lux este egal cu 1 lumen/m2, cu alte cuvinte – intensitatea luminii într-o anumită zonă. Lux este folosit pentru a măsura cantitatea de lumină emisă într-o zonă dată. Un lux este egal cu un lumen pe metru pătrat.
Lumeni mai mulți înseamnă mai luminos?
Lumenii măsoară cât de multă lumină primiți de la un bec. Mai mulți lumeni înseamnă că este o lumină mai strălucitoare; mai puțini lumeni înseamnă că este o lumină mai slabă.