Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Soclurile surselor de lumina

Surse de lumină
A răspuns:
IosifIosif

Răspuns:

Exista mai multe modele si tipuri de corpuri de iluminat si, desigur, mai multe tipuri de surse de lumina. Atunci cand va alegeti becul potrivit in baza unor parametrii importanti, un aspect de care trebuie sa tineti cont este alegerea soclului potrivit, care trebuie sa coincida cu corpul de iluminat.

Ce este un soclu?

Este vorba de acea parte a becului unde este amplasata muntura de sticla si filamentul. Acest soclu se introduce ulterior in dulie si transmite curent electric de la retea in bec. Fiecare corp de iluminat este echipat cu o anumita dulie si pentru aceasta este necesar sa alegeti becul potrivit, mai exact un bec cu soclu corespunzator.

Tehnologia LED ca o compensare eficienta 

In zilele noastre cea mai moderna si eficienta Tehnologie LED este mult mai economa, are duratabilitate lunga si inlocuieste toate sursele de lumina existente, ceea ce inseamna ca toate becurile clasice in toate formele de soclu pot fi gasite si in varianta LED. De asemenea puteti alege chiar si forma si dimensiunea becului. 

Alimentarea/puterea sursei de lumina

Sursa de alimentare 230 V AC - de la retea
Astazi, in locul becurilor clasice și spoturilor cu alimentare la 230 V se folosesc cel mai des Becuri LED la 230 V. Aceste becuri pot fi pur si simplu inlocuite, nu este nevoie sa cumparati alte componente.
 
Sursele alimentate cu 12V - la aceste becuri si corpuri de iluminat, in majoritatea cazurilor, aveti nevoie de o sursa de alimentare care converteste tensiunea din 230 V AC la 12 V (unele corpuri de iluminat LED au deja sursa integrata).
Tineti minte ca la diferitele tipuri de becuri aveti nevoie de sursa de alimentare/transformator corespunzator (pentru iluminat LED ar trebui sa folositi transformator LED, etc.). 

Tipuri de soclu

  • Soclu filetat (soclu cu filet)

Cel mai des la becuri sunt utilizate soclurile cu filet, pe care le impartim in functie de marime. Fiecare marime se foloseste la un alt tip de sursa de lumina si fiecare se potriveste pentru alta utilizare. Numarul ne indica diametrul soclului de la bec in milimetri.

Filetul clasic mare E24 este cel mai cunoscut si cel mai utilizat pe scara larga. Este cunoscut si sub denumirea "Filetul lui Edison" - de aici vine litera E, numarul 27 este cunoscut ca si diametru in milimetri.
Cu acest soclu produc becuri LED, cu halogen, economice, becuri clasice cu filament si lampi. Corpurile de iluminat cu acest soclu sunt potrivite ca si iluminat principal al incaperii, garaje, holuri, pivnite dar si pentru folosire exterioara. Cu acest soclu gasim si becuri decorative neobisnuite. Majoritatea becurilor cu soclu E27 sunt destinate pentru alimentarea la 230 V, dar gasim si la tensiune joasa de 24V. 
 
Al doilea cel mai folosit este soclul clasic mic cu diametru de 14 mm. Colocvial mai este denumit "Filetul mic a lui Edison" sau "minion".
Becurile de E14 au putere mai mica (25 W sau 40 W) si de obicei sunt destinate pentru corpuri de design și decorative, lampi si lustre, in hotele de bucatarie, etc. Forma becurile este de lumanare sau picatura. O aplicatie speciala a becurilor cu soclu E14 este ca sunt directionabile, astfel putem vorbi de becuri de reflector. Aceste becuri sunt fabricate atat LED, cat si in forma clasica. Soclu E14 il gasim foarte des in lampi fluorescente compacte, care inclocuiesc becurile clasice. 
 
Socluri cu filet mai putin folosite, care sunt folosite in corpuri mai speciale sau industriale:
 
E40 - "Goliat"
Este cel mai mare dintre soclurile cu filet cu diametrul soclului de 40 mm.
Acest soclu este destinat corpurilor cu performanta inalta. In trecut a fost folosit pentru surse de iluminat cu putere pana la 2000 W, astazi in special pentru corpuri cu putere pana la 400 W. Datorita proprietatilor sunt folosite cel mai des la becuri speciale, create in particular pentru iluminat exterior si industrial.
 
E10 - "Pitic"
Soclu pentru putere de joasa tensiune. Il regasim in lampi portabile sau ghirlandele luminoase de Craciun.
  • Soclu baioneta

Are forma unui cilindru neted cu doua proeminente opuse. Aceste crestaturi se incadreaza in forma "L" in dulie, iar in capatul duliei este un arc de contact. Sursa de lumina se introduce in dulie cu presiune impotriva arcului si se asigura prin rotire. Datorita folosirii arcului, conectarea tip baioneta este rezistenta la socuri.

Se produce in forma LED, dar poate fi gasit si la becuri economice sau cu halogen. Tensiunea de functionare este de 230 V.
 
In oferta noastra veti gasi becuri LED cu acest soclu, potrivite pentru decoratiuni exterioare.
 
Litera G vine din cuvantul din limba engleza Globular, litera U indica forma becului si numarul 10 - distanta pinilor in mm.
GU10 este un soclu cu doua iesiri simetrice, cu diametrul de 5 mm si cu distanta de 10 mm. Initial a fost conceput pentru surse de lumina cu halogen cu radiatii directionale. Astazi este deja inlocuit cu becuri LED GU10, care sunt oferite in trei culori de lumina si in patru categorii de putere in Wati.
Acest soclu este foarte raspandit, functioneaza la tensiunea de 230 V si este tipic pentru spoturi, corpuri incastrabile. Unele tipuri de becuri LED cu acest soclu sunt dimmabile.
  • Soclu pin

Adesea folosit la lampi fluorescente si lampi fluorescente compacte. Aceste lampi sunt deseori denumite un singur soclu. Din corpul de plastic al soclului ies doi sau patru pini. Lampile fluorescente cu doi pini au starterul integrat si pentru functionare este nevoie de droser extern. Lampile fluorescente cu patru iesiri din soclu au nevoie de un balast extern. Acesta poate fi conventional, compus din starter si droser electronic. Forma soclului si duliei este standardizata. Aceste socluri se folosesc si pentru unele becuri cu halogen.

Acest soclu se foloseste pentru tuburi fluorescente de tip T8.
 
Acesta este un tip mai vechi de lampi fluorescente, care se folosesc de zeci de ani. Particularitatea lor este diametru mare - 26 mm si o buna redare a culorilor, care variaza in mod normal intre valorile 80 - 90 Ra, iar la modelele de top si peste 90 Ra. Tuburile fluorescente cu soclu G13 se aprind cu ajutorul balastului electromagnetic.
Deja se produc si tuburi LED T8, care se conecteaza direct la AC 230 V si spre deosebire de tuburile fluorescente clasice nu au nevoie nici de starter si nici droser. Balastul electronic este incorporat direct in tub. Sunt potrivite pentru iluminarea caselor, garajelor, atelierelor și a cladirilor industirale si publice. 
 
G5
Acest soclu functioneaza cu tensiunea de 230 V AC si se foloseste pentru tuburile fluorescente moderne de tip T5, care treptat inlocuiesc tipurile mai vechi T8.
 
Avantajul tuburilor fluorescente T5 este ca sunt in dimensiuni mai mici, diametrul tuburilor este de doar 16 mm. Aceste tuburi fluorescente sunt potrivite pentru iluminarea spatiilor exterioare, supermarketelor sau birourilor. Adesea sunt folosite si in acvarii. Exista si tuburi LED care, la fel ca T8, nu au nevoie de balast. 
 
Lampi fluorescente/becuri cu patru pini cu conector.
 
Cu acest soclu gasiti la noi lampi si tuburi fluorescente, si in varianta LED.
  •  Alte tipuri de socluri adesea folosite (conectabile) 
Soclu in doi pini (ace lungi) cu distanta de 4 mm, care pur si simplu se introduce in corpul de iluminat. Este folosit la becurile cu halogen si becuri LED cu tensiunea de alimentare de 12 V pentru iluminarea dulapurilor de baie, bibliotecilor, oglinzilor, mobilei de bucatarie, tavane sau baruri joase. 
 
Functioneaza cu tensiunea de 230 V si formeaza doi pini plati cu distanta de 9 mm. Becul se introduce usor. Initial conceput pentru iluminat cu halogen, astazi folosite si pentru becuri LED G9. Folosit la scara larga la corpurile moderne, unde se foloseste destul de des acest soclu. Il gasim la plafoniere si aplici de perete, spoturi mici, lampi de masa
 
Soclu cunoscut ca si MR16 sau GU5,3 are doi pini asemanatori unor spini cu distanta de 5,3 mm fara terminatie, iar becul doar se introduce. MR este un acronim pentru expresia din limba engleza "multifaceted reflector". Destinat pentru tensiunea de 12 V si pentru tensiunea clasica de retea. Apare la spoturi (incastrabile, de perete, de tavan). Becurile cu soclu MR16 sunt potrivite pentru spatii cu umiditate ridicata, folosite in bai, cabine de dus, piscine, bucatarii, etc. Disponibile cu acest soclu sunt atat becurile LED, cat si cele cu halogen.
 
Soclu special pentru becuri plate rotunde sau becuri reflector (directionabile). Potrivite atat pentru interior, cat si pentru exterior.
 
In final vom rezuma cele mai frecvente tipuri de socluri si folosirea acestora in forma LED:
 
Becuri LED
E27
E14
G4
G9
Spoturi LED
GU10
MR16/GU5,3
Tuburi florescente LED
G13(T8)
G5(T5)
 
 
Daca veti avea nevoie de asistenta noastra, ne puteti contacta aici
 Patice

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Lista produse

Alte întrebări din categorii

Ce este fluxul luminos și intensitatea luminii? Surse de lumină
Cum înlocuim un bec? S-ar putea să vă intereseze
Cum se alege corect temperatura de culoare a sursei de lumină? Surse de lumină
Cum alegem becul potrivit? Surse de lumină

Copyright © 1994–2024 Donoci s.r.o. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i