Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Ce este fluxul luminos și intensitatea luminii?

Surse de lumină
A răspuns:
IosifIosif

Răspuns:

O caracteristica importanta la alegerea unei surse de lumina este fluxul luminos care este indicat pe cutie si exprima cantitatea totala de lumina care este produsa de sursa de lumina, in toate directiile intr-o singura secunda.

In alegerea becurilor este important sa tinem cont si de intensitatea luminii. Cel mai des este exprimata de fluxul luminos in lumeni (lm). Cu aceasta unitate de masura o vom intalni pe ambalajele becurilor. Aceasta unitate de masura ne va spune cum va lumina sursa de lumina respectiva. Becurile incandescente au avut un flux luminos de aproximativ 13,5 lm/W. Becurile LED cel mai des au un flux luminos in intervalul 30 - 110 lm/W.
Cu toate acestea informatia in watti a puterii becului LED nu este proportionala cu intesitatea luminii, de acea nu ne putem orienta dupa acest aspect la alegerea puterii unui bec LED, cum ar fi fost cazul la becurile incandescente. Puterea becului LED depinde de numarul de diode si de intensitatea luminii acestora, dar si de temperatura de culoare.


 

Flux luminos 

Fluxul luminost este o caracteristica importanta de care ar trebui sa tinem cont la alegerea corpurilor de iluminat. Indica energia luminii, care este emisa de sursa intr-o singura secunda, prin urmare este vorba de performanta.
 
Bec incandescent Bec cu halogen  Bec economic Bec LED Flux luminos       
 25 W 25 W  5 W  3 W  210 - 204 lm 
 40 W 40 W  9 W  5 W  400 - 450 lm
 60 W 60 W 13 W  9 W  700 - 740 lm 
 100 W 100 W  22 W  15 W  1300 - 1500 lm 
 
Nu este o noutate ca odata cu varsta becului va scadea si fluxul luminos al acestuia. Fluxul luminos se reduce la toate tipurile de tehnologii ale surselor de lumina. La becurile compacte fluxul luminos scade la doar 30% din valoarea initiala pentru durata ei de viata. La becurile LED fluxul luminos scade la doar 70 % din valoarea initiala la sfarsitul duratei sale de viata.
Becul LED nu ar trebui sa se supraincalzeasca. Temperaturile peste 70°C deja ii reduc durata de viata. Temperatura ridicata poate fi cauzata de proiectarea neconforma a becului, dar si de amplasarea necorespunzatoare. De exemplu nu folositi sub acelasi abajur combinatia de becuri LED si alte becuri.
De asemenea este important de aflat daca fluxul luminos indicat este disponibil imediat sau se aprinde treptat. La becurile LED fluxul luminos este disponibil imediat. Pe de alta parte, la becul compact acesta porneste abia dupa cateva minute. Prin urmare nu sunt potrivite in locurile unde se aprinde si se stinge des lumina. Aprinderea si stingerea frecventa reduc si ele durata de viata.


 

Intensitatea luminii

Intensitatea luminii este parte a fluxului luminos care cade pe suprafata de o anumita dimensiune si depinde de fluxul luminos al sursei de lumina, de unghiul fasciculului si distanta dintre suprafata si sursa de lumina.
Este vorba de o caracteristica foarte importanta si poate fi calculata usor cu ajutorul unui luxmetru. Valorile intensitatii luminii pentru spatiile individuale sunt prezentate in tabel.
 
Tipul de spatiu, sarcinii sau activitatii Iluminat (lx)
 Scara 30
 Hol 70 
 Baie, WC 150 
 Bucatarie, living si sufragerie 250 - 350 
 Iluminat pentru citit, scris, lucru 500 
 
Unitatea de iluminare este lux (lx), care este iluminatul cauzat de fluxul luminos, 1 lm care cade pe o suprafata de 1m². Totusi, intensitatea iluminarii este data si de distanta sursei fata de zona iluminata (cu cat este mai mare distanta, cu atat este nevoie de mai multi lumeni) si unghiul / directia fasciculelor incidente (cu cat caderea este mai oblica cu atat lumina este mai slaba). Pentru achizitionarea unei surse de lumina este necesar ca de pe cutia becului sa se afle numarul de lumeni (lm), deoarece acestea sunt unitatea de masura a fluxului luminos, care indica cantitatea totala a luminii, pe care sursa de lumina o produce in toate directiile intr-o singura secunda.

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Lista produse

Alte întrebări din categorii

Cum se alege corect temperatura de culoare a sursei de lumină? Surse de lumină
Cum alegem iluminatul pentru garaj? Garaj și subsol
Cum alegem proiector LED? Exterior
Ce tip de iluminat să alegem pentru filigorie? Exterior
Cum alegem becul potrivit? Surse de lumină
Soclurile surselor de lumina Surse de lumină
Cum înlocuim un bec? S-ar putea să vă intereseze

Copyright © 1994–2023 Donoci s.r.o. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i