Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Cum se alege corect temperatura de culoare a sursei de lumină?

Surse de lumină
A răspuns:
IosifIosif

Răspuns:

La alegerea surselor de iluminare nu trebuie să ne ghidăm doar după aspectul financiar, pentru a economisi cât mai mult, ci este esențial să ne simțim și confortabil când lumina este pornită. Prin urmare, este important să ne gândim și la temperatura de culoare a luminii pe care o va emite sursa de lumină. Pentru o mai bună claritate, este indicat să împărțim culorile luminii în trei tipuri: alb cald, alb rece și alb neutru (lumina naturală).

Alb cald: pentru relaxare

 
Pentru majoritatea oamenilor, culoarea alb cald este cea mai plăcută și este și cea mai obișnuită. Aceasta prezintă o tentă ușoară de galben și este emisă de becul incandescent și becul cu halogen, dar și de tuburile fluorescente mai scumpe, precum și de becuri LED. Totuși, în cazul becurilor LED, cea mai nouă tendință este de a folosi lumină puțin mai albă față de lumina complet galbenă a becurilor obișnuite. În acest fel, becurile LED se apropie de lumina naturală a zilei, deoarece o lumină prea galbenă nu este bună pentru ochi.
Culoarea albă caldă este recomandată în corpurile de iluminat pentru camerele în care dorim să ne relaxăm sau să ne simțim confortabil. Cel mai des este vorba despre dormitor, camera de zi sau camera copilului.


 

Lumina naturală a zilei: pentru lucru

În locuință sunt, de asemenea, folosite în mod obișnuit și sursele de lumină cu lumină albă rece (uneori denumită alb neutru) – temperatura de culoare a luminii naturale. Sursele cu acestă culoare albă rece au tentă albă și sunt potrivite pentru spațiile unde desfășurăm activități și avem nevoie să „vedem bine fără nuanțe de galben”. Concret, acestea sunt recomandate în bucătărie, baie, hol, camera copilului și birouri

Alb rece: pentru activitate

Al treilea tip sunt sursele de lumină cu culoarea alb rece. Lumina acestora este foarte strălucitoare, clarăascuțită, chiar puțin albăstruie. Această culoare încurajează concentrarea și ochii obosesc mai greu (temperatura de culoare alb rece este potrivită pentru lucrul la calculator). Cel mai des această sursă de lumină se găsește în ateliere, birouri, spații comerciale și hale industriale. De asemenea, poate fi folosită în spații foarte întunecate, cum ar fi subsolurile.
 

Determinant este numărul de kelvini

 
Vă întrebați în ce categorie de culoare se încadrează o anumită sursă de lumină? Este nevoie să știm numărul de kelvini sau temperatura de culoare a sursei. Informația despre numărul de kelvini trebuie menționată pe cutia fiecărei surse de lumină. Se aplică o regulă simplă: cu cât numărul de kelvini este mai mare, cu atât lumină este mai albă sau albastră.
 
 
În ceea ce privește temperatura culorii, este important să amintim cercetările efectuate de fizicianul olandez Andries Kruithof. Acesta a descoperit legătura dintre culoarea sursei de lumină și intensitatea luminii. Potrivit acestuia, la un nivel scăzut al intensității luminii, oamenii preferă o temperatură de culoare mai caldă, iar cu cât intensitatea crește, preferă surse de lumină cu un număr mai mare de kelvini. La o intensitate de 20 lx se potrivește cel mai bine lumina cu temperatura de culoare în jur de 2.000 K, iar la valori peste 300 lx se potrivește lumina de peste 4.000 K.
 

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Lista produse

Alte întrebări din categorii

Ce este fluxul luminos și intensitatea luminii? Surse de lumină
Soclurile surselor de lumina Surse de lumină
Cum înlocuim un bec? S-ar putea să vă intereseze
Cum alegeți lustra de bucătărie? Bucătărie

Copyright © 1994–2024 Donoci s.r.o. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i