Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Tipuri de socluri pentru lămpi

Surse de lumină
A răspuns:
IosifIosif

Răspuns:

Descoperiți acum care sunt tipurile de socluri care există și cum puteți alege becul potrivit pentru corpul dumneavoastră de iluminat

Ce tipuri de socluri pentru lămpi există?

De la dezvoltarea becului la sfârșitul anilor 1890, s-a schimbat puțin la forma de bază a soclurilor pentru lămpi. Există mici variații ale soclurilor pentru lămpi, așa cum veți vedea mai jos. Dimensiunea și materialele utilizate pentru soclurile lămpilor sunt reglementate de Underwriters Laboratories (UL).


Capacul sau baza unui bec unește becul cu soclul lămpii pentru a asigura o conexiune electrică. Soclul lămpii va dicta ce capac sau bază are nevoie un bec pentru a se potrivi, dar există o serie de tipuri și dimensiuni diferite de baze din care puteți alege și nu este întotdeauna ușor să determinați ce tip este potrivit pentru corp de iluminat. Pentru a spori confuzia, diferitele corpuri de iluminat prezintă adesea diferite tipuri de socluri.


Achiziționarea unui bec cu capac sau bază greșită este o greșeală comună. Există o mare varietate de capace și baze disponibile și poate fi dificil să știți care dintre ele este potrivită pentru corpul dumneavoastră de iluminat, mai ales dacă soclul său nu are o dimensiune standard. Pentru a vă ajuta să găsiți capacul sau baza potrivită pentru corpul dumneavoastră  de iluminat, am creat un ghid pentru cele mai comune socluri pentru lămpile moderne. 

Tipuri de socluri

Soclul Edison

Cele mai comune socluri pentru becuri sunt E14 și E27, numărul fiind bazat pe diametrul (în mm) filetului becului. Identificarea „E” se referă la filetul rotativ Edison, care este pur și simplu înșurubat în locul corespunzător. Thomas Edison la inventat și la brevetat în 1881.


Becurile au baze metalice (capace) și se înșurubează în socluri potrivite. În cele mai multe cazuri, atunci când becurile sunt alimentate cu curent alternativ, firul este legat de neutru, iar contactul de pe vârful de jos al bazei este conectat la fază „sub tensiune”.


Denumirea „Exx” conține literele „E” pentru „Edison” și „xx” pentru diametrul milimetric măsurat la vârfurile filetului la bază, de exemplu, soclu E14 are un diametru de 14 mm.


Pentru lămpile de alimentare cu rețea, există patru grupuri de dimensiuni de filet care sunt utilizate de obicei:

 • Soclu în miniatură (E10)
 • Candelabre miniaturale (E11)
 • Candelabre (E12)
 • European (E14)
 • Intermediar (E17)
 • Mediu (E26)
 • Mogul (E39)

Soclul de tip baionetă

Acest tip de soclu este un soclu în formă de T cu pini poziționați vertical pe ambele părți. Soclul de tip baionetă mai este cunoscut și ca B15. În plus, există și soclu B22, pe care trebuie doar să-l conectați și să-l rotiți la 180°.

Soclul cu pini

Becurile tradiționale care nu sunt echipate cu soclul Edison clasic (acestea sunt în mare parte becuri cu halogen și tuburi fluorescente), au așa-numitul soclu cu doi pini. Aceste socluri de becuri sunt clasificate cu un „G”, care înseamnă sticlă (din engleză), deoarece acesta era materialul original din care erau fabricați pinii de contact.


Dacă sunteți în căutarea unor spoturi în bucătărie sau sufragerie, aceste lumini vor avea probabil un soclu de bec GU10. „GU” indică faptul că este o priză conectabilă cu un blocaj rotativ. Împingeți becul în locul corespunzător și apoi rotiți becul până când este în poziție (același principiu ca și soclul de tip baionetă).


La fel ca soclurile Edison, numărul de după litere este o măsură, care se referă la distanța dintre cei doi poli în milimetri. 

Forme de becuri

Similar cu identificarea unei dimensiuni de soclu, becurile folosesc o referință cu litere-număr pentru a reflecta forma și dimensiunea unui bec. Litera se referă la formă, iar numărul se referă la dimensiune. Iată o listă completă cu literele folosite pentru becurile pe care le utilizăm și semnificația acestora:

 • A (Arbitrar) ... Cel mai mult seamănă cu un bec standard de uz casnic.
 • C (conic) ... Deseori denumit ca un bec tradițional de pom de Crăciun.
 • G (Globe) ... Formă rotundă sau circulară.
 • S (Semn) ... Uneori numite becuri drepte.
 • ST (Straight Tapered) ... Această formă este cel mai des văzută în becurile de epocă, în stil Edison.
 • T (Tubular) ... O formă de tub înalt și îngust folosită adesea în becurile de epocă, în stil Edison.

Construirea unei baze solide de cunoștințe

Este dezamăgitor să ajungi acasă după ce ai cumpărat un bec doar pentru a descoperi că are dimensiunea sau tipul este greșit. Nimeni nu-și dorește bătaia de cap de a se întoarce la magazin și de a schimba becul. Înțelegerea a ceea ce trebuie să căutați în ceea ce privește  codurile de pe ambalajul becului vă poate ajuta să economisiți timp, efort și chiar bani pe termen lung.

Întrebări frecvente

Cum știu ce bază are becul meu?

Baza becului este de obicei indicată printr-o serie de numere care arată ca E-26, B22d sau E-14. Aceste marcaje se găsesc pe exteriorul becurilor și indică tipul acestora. 

Ce tipuri de baze de becuri sunt interschimbabile?

Bazele cu socluri, Edison E26 și E27 de dimensiuni mai mari sunt de obicei interschimbabile. B22d de dimensiuni medii este adesea folosit și cu un soclu de tip baionetă.

Baza becurilor afectează tensiunea și performanța?

Baza becului afectează tensiunea și puterea care pot fi utilizate pe un corp de iluminat. 

Care este cea mai mare bază de bec?

Cea mai mare bază de bec este una cu diametrul cuprins între 40 mm și 50 mm (E39 sau E40).

Care este cea mai mică bază de bec?

Cea mai mică bază de bec este G4 cu un diametru de 4 mm.


Patice

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Copyright © 1993–2024 Donoci®. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i