Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Culoarea luminii

Iluminat de interior

Iosif

Culoarea luminii are efect asupra aspectului obiectelor și persoanelor. Un lucru mai puțin cunoscut despre culoarea luminii este acela că ne poate stimula sau poate induce un sentiment de relaxare.

Culoarea luminii

Lumina are propria intensitate și culoare. Două elemente pe care le adaptăm după nevoile noastre. Folosim lumina pentru modelarea spațiului. Intensitatea si culoarea acesteia ridica in noi sentimemte si dispozitii subiective. La fel de important este si jocul de lumina si al umbrei.
 
 
tepkota berev 
Culoarea luminii sau temperatura de culoare, exprima perceptia culorii luminii, adica ce culoare a luminii emite becul, respectiv galben, alb stralucitor sau mai degraba albastru. Culoarea (temperatura) luminii este data in Kelvini (K). Cu cat valoarea este mai mare cu atat culoarea luminii este mai rece si invers. Chiar si culorile individuale folosite in interior, pot fi accentuate sau modificate cu ajutorul luminii: peretii albi, crom, inox si suprafetele vopsite reflecta pana la 80% din lumina care cade pe ele. Suprafetele mate sau intunecate, dimpotriva, absorb lumina.
 
barvy lamp 

Lumina calda

Nuantele mai calde de lumina variaza intre 2700K - 3300K, lumina galbuie. Aceste culori de lumini le folosim in special in living, dormitor si camera copilului. Livingul este spatiul ideal pentru timp liber cu familia, TV, citit sau relaxare. Nu este suficienta o lumina centrala de plafoniera. Incercam sa obtinem mai multe surse de lumina, de exemplu fundal de lumina pentru TV, care ar trebui sa fie redusa si calda. De asemenea vom aprecia si un lampadar, amplasat langa fotoliu si canapea, pentru a evita tranzitiile clare intre lumina ecranului si intunericul din jur.
posezeni_barva svetlaosvetleni televize - barvy svetla
 
Dormitorul, pe langa iluminatul plafonierei este completat cu veioze de noapte de pe noptiere cu lumina alba calda si masa cu oglinda o echipam cu spoturi cu lahogen (datorita ingrijirii pielii). In mod similar exista si iluminat pentru camera copiilor. Pentru sentimentul de sigurata al copiilor vom folosi ca si lumina principala plafoniere pentru copii, pe care o vom completa cu lampa de masa pe masa de lucru, veioza pe noptiera sau vom folosi aplica de perete.
In intreaga casa apreciem si posibilitatea iluminatului inteligent, unde ne putem regla singuri culoarea si intensitatea luminii (asa-numitul dimmer).
 
loznice _svetla 
 
 
 

Lumina alba de zi cu zi - culoarea neutra a luminii

Nuanta neutra a luminii variaza intre 3300K - 5500K, lumina alba pura. Lumina zilei este folosita pentru iluminarea atelierelor, holurilor si birourilor. Dupa deschiderea usii de la intrare trebuie sa aprindem lumina pentru a ne orienta. Pentru lumina principala putem alege plafoniera sau lampa suspendata. Ca si sursa suplimentara a luminii se potrivesc spoturile sau lampile fluorescente, pentru iluminarea cuierului, oglinzii si a pantofarului.
Iluminatul de inalta calitate pentru birou este foarte important. Zona biroului de lucru trebuie sa fie bine iluminata. Orele de lucru petrecute intr-un iluminat de slaba calitate, provoaca oboseala rapida si ochii rosii. Baza nu este doar sursa principala de lumina de tavan, dar si lampa de masa cu brat articulat, pentru directionarea mai usoara a fluxului de lumina. Masa de lucru este luminata avand in vedere mana cu care scriem (din dreapta sau din stanga).
 
 
parovna_osvetleni 

Culorile reci ale luminii

Nuantele reci de lumina variaza intre 5500K - 6500K, lumina albastruie. Lumina rece este potrivita in bucatarie si baie. Spatiul culinar este un punct major al casei, pentru a preveni diverse accidente in timp ce pregatim mancarea, acordam o mare atentie iluminatului. Sunt potrivite lampile fluorescente pentru iluminarea spatiului de lucru. In oala de pe aragaz putem vedea cu ajutorul luminii din hota. Desigur ca este nevoie de o lumina centrala, poate deasupra mesei de sufragerie. Dar puteti opta si pentru spoturi privind iluminarea blatului de bucatarie.
 
osvetleni
 
Baia poate fi considerat un spatiu cu umiditate ridicata, de acea acordam atentie sigurantei. Echiparea baii cu iluminat adecvat nu este usor. Ar trebui sa respectam regulile stabilite, cum ar fi distanta luminilor de la sursele de apa dar si iluminat cu protectie IP. In baie avem nevoie de sursa de lumina puternica, de exemplu pentru barbierit sau michiaj, cat si lumina mai slaba pentru relaxare in cada. Solutia moderna si simpla este iluminatul fluorescent langa oglinda.
Protectia IP - despre ce este vorba? Gradul de protectie IP indica durabilitatea echipamentelor electrice. Este exprimata in asa-numitul cod IP, care este alcatuit din literele IP urmat de doua cifre. Primul numar indica protectia impotriva patrunderii corpurilor straine, de ex. praf. A doua cifra indica gradul de protectie impotriva patrunderii lichidelor, cum ar fi apa. Este valabila regula, cu cat cifra este mai mare, cu atat corpul de iluminat este mai bine protejat. 
 
osvetleni koupelen 
 
 
In final este necesar sa mentionam culorile speciale ale luminii. Este o combinatie deosibita a spectrului de culori care sunt destinate de exemplu pentru afumaturi, delicatese, fructe sau flori care ajuta sa para naturale si proaspete. Intervalul special al spectrului de culori se foloseste si pentru iluminarea plantelor sau acvariilor sau pentru cresterea animalelor mici. Alte variante de culori sunt folosite in laboratoare, galerii sau muzee.
 
barvy svetla v akvariu 

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Copyright © 1994–2024 Donoci s.r.o. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i