Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Cum alegi un bec potrivit

Despre sursele de lumină

Iosif

Becul, cel care ne lumineaza casa chiar si atunci cand afara e intuneric, a devenit parte integranta a vietii noastre de zi cu zi. Alegerea celui mai potrivit bec, nu doar din punct de vedere economic, este foarte importanta. Daca va ganditi sa cumparati becuri noi, poate ar trebui sa le alegeti pe cele mai economice din punct de vedere al consumului de energie. De aceea exista diferite specificatii si parametrii tehnici care ofera mai multe informatii despre un bec pentru a va facilita alegerea potrivita.

In primul rand ar trebui sa va ganditi in ce scop veti folosi becul si unde il veti amplasa. Apoi ce tip de bec alegeti, de ce intensitate a luminii veti avea nevoie (puterea luminii), ce temperatura de culoare sa alegeti, claritatea curorilor, timpul de la aprindere pana la lumina completa, ddar mai ales cat de mult va rezista becul si daca functionarea acestuia este economa si veti economisi ceva la consumul de energie. 
Cu toate acestea, becul are si alti parametrii si proprietati care sunt la fel de importante si pe care vi le vom prezenta in continuare.

Caracteristicile si parametrii importanti ai becului

Ne vom concentra in detaliu pe urmatoarele aspecte:
 • Selectarea tipului potrivit de bec
 • Flux luminos - putere
 • Culoarea luminii (temperatura de culoare)
 • Indicele de redare a culorilor
 • Unghiul de lumina
 • Bec dimmabil
 • Diode LED si capacitatile lor dinamice
 • Becurile LED si durata lor de viata
 • Soclu/filet
 • Becurile si intensitatea energetica
 • Consumul de energie electrica

Alegerea tipului potrivit de bec

Vremea becurilor incandescente cu filament de tungsten este aproape trecuta, de aceea ar fi recomandat sa luati in considerare inlocuirea acestora
Mai jos vom descrie caracteristicile si parametrii importanti ale diferitelor tipuri de becuri, avantajele si dezavantajele acestora si vom analiza tehnologia LED impreuna cu becurile LED, care, fara indoiala, devin viitorul, fiind capabile sa inlocuiasca deja aproape toate sursele de lumina existente.
bazat pe principiul filamentului de tungsten incandescent, se incalzesta mai mult decat lumineaza (doar 8% din energie se converteste in lumina) si este considerat o sursa de lumina foarte risipitoare. Dar are si atuuri, cum ar fi culoarea placuta a luminii, aprindere rapida, dimensiune mica si un pret de achizitie foarte mic. Insa durata de viata foarte scurta si consumul de energie pentru fluxul luminos este extrem de neeconom. Durabilitatea la aceste becuri este: 1000 - 2000 ore.

Bec cu halogen

este un bec incandescent, usor imbunatatit, principiul lui tehnologic se bazeaza pe filamentul incandescent care emite lumina. Spre deosebire de becul incandescent, acesta contine gaz cu elemente de halogen. Acestea permit o temperatura mai mare si durata de viata mai lunga a filamentului. Sunt becuri care pot functiona la temperaturi mai mari - peste 250°C. 
Designul compact permite in general o presiune mai mare in bec. Aceste caracteristici tehnice prelungesc durata de viata, cresc temperatura de culoare (lumina este putin mai alba, temperatura de culoare este de cca 2500 K) si cresc eficienta energetica comparativ cu becurile incandescente. 
Becurile cu halogen lucreaza cu alimentarea de 12 V si 230 V.
Printre avantajele tipice ale acestei tehnologii se numara lumina de inalta calitate (fluxul luminos este de aproximativ 20 lm/W), redare excelenta a culorilor (Ra = 100), aprindere imediata, posibilitate de dimmare a becului, nu contin mercur, iar pretul de achizitie este mic.
Dezavantajul este eficienta foarte scazuta, respectiv consumul ridicat de energie electrica (becurile economice compacte si becurile LED sunt de 2 pana la 4 ori mai eficiente), temperatura ridicata la suprafata și durata mica de viata, de cele mai multe ori 2000 - 3000 ore.
 
Folosire
Deoarece lumineaza la capacitate maxima imediat dupa aprindere, se potriveste acolo unde aprinderea treptata a becului (cum este la becurile economice) nu este necesara. Le puteti folosi in baie, pe scari, dar si la lustre, lampi spot, lampi de lucru, lampi de masa sau lampadare. 

Becuri economice compacte (CFL)

numite uneori becuri economice, acestea folosesc principiul tuburilor fluorescente, dar intr-o varianta in miniatura. Becul economic (lampa fluorescenta) contine vapori de mercur, in care se produce descarcarea electrica la fluxul de curent, rezultand razele ultraviolete. Aceasta radiatie este din fosfor si se depune pe peretii becului, transformat in lumina.
Becurile economice au ajuns la un nivel mult mai eficient de economisire a energiei pentru lumina. Dezavantajul este marimea mai mare decat cea a becurilor incandescente, aprindere lenta pana la aprindere completa (nu se potrivesc in locurile unde lumina se aprinde si se stinge des) si o durata medie de viata. Mai ales avand in vedere la cat de des se aprinde/stinge un bec. Toate acestea avand in vedere cat de des se aprinde/stinge un bec. Modelele cele mai noi rezista 100 000 pana la 600 000 de aprinderi si stingeri. Rezistenta acestor becuri este cuprinsa intre 8000 - 15000 ore.
 
Becurile economice sau tuburi fluorescente compacte sunt in varianta clasica, spiralata sau tub (dar exista si sub forma de tija) in cele mai multe cazuri fiind vorba de modelele cu soclu plug-in sau cu filamente clasice E14 sau E27. Se pot comanda si in varianta dimmabila si tip proiector.
 
Un alt dezavantaj si inconvenient este pericolul in forma mercurului continut, reciclarea dificila si un risc considerabil de contaminare a casei in caz de spargere.

Becuri LED

(abrevierea LED indica componente electronice semiconductoare - din limba engleza Light-Emittingdiode, insemnand dioda emitatoare de lumina). Fara indoiala, cel mai mare avantaj al acestor becuri este consumul redus de energie electrica care prin utilizare corespunzatoare poate fi cu pana la 90% mai econom.
Cantitatea de energie a becurilor LED este mult mai mica decat cea a becurilor incandescente, economice sau lampi fluorescente compacte.
De exemplu, in comparatie cu becurile incandescente, becul LED are un consum mai mic de energie de pana la 7 ori si costuri finale de pana la 4 ori mai mici la aceeasi cantitate de lumina (exemple ilustrative detaliate mai jos).
Becul LED lumineaza imediat dupa aprindere la puterea maxima, deci nu este perturbat de aprinderi si stingeri dese sau de iluminatul pentru o perioada scurta. Produsele LED sunt de-asemenea rezistente la socuri si deteriorari mecanice.
Cele mai puternice becuri LED disponibile astazi au o putere de aproximativ 12 W - 15 W, echivalenta puterii de 90W - 120W a unui bec incandescent.
Majoritatea becurilor LED sunt concepute pentru alimentarea la 230 V, dar exista si becuri LED pentru 12 V, pentru care veti avea nevoie de sursa de alimentare/transformator (in special de becuri spot sau modelele mici).
Durata lor de viata este mai mare de 10 ani. La produsele LED se specifica un interval de 50 000 ore (echivalentul a 24 de ani cu lumina de 6 ore pe zi) pana la 100 000 ore. Depinde de tipul sursei de lumina, materialele folosite si respectarea conditiilor pentru utilizare corecta.
 
Important este si faptul ca produsele LED sunt ecologice. Nu contin substante toxice, plumb si mercur, prin urmare pot fi folosite oriunde fara teama ca vor fi distruse, iar ulterior pot fi reciclate.  
 
O varianta foarte populara in zilele noastre este iluminarea locurilor diferite si colturilor din casa noastra cu ajutorul benzilor LED (mobila de bucatarie, baia, scarile, dulapuri, etc.). Mai multe despre acest iluminat eficace, dar eficient puteti afla.
 
Rezumatul avantajelor becurilor LED: 
 • Durata lunga de viata
 • Functionare economa
 • Lumina eficienta
 • Aprindere imediata
 • Rezistenta la aprinderi/stingeri dese
 • Posibilitatea de dimmare
 • Posibilitatea diferitelor combinatii de culori
 • Rezistenta la deteriorare mecanica
 • Ecologice

TEHNOLOGIE LED

Moda zilelor noastre devine, incet dar sigur, tehnologia LED si sursele de lumina LED, respectiv becurile LED care sunt din ce in ce mai folosite.
 
Abrevierea LED indica componentele electronice semiconductoare, care transforma energia electrica in lumina (si caldura). Diodele LED pot fi mici si cu toate acestea sa atinga un flux luminos inalt, iarcu respectarea conditiilor pentru utilizarea corecta pot fi aplicate practic in toate sursele de lumina noi si cele existente. 
Diodele cele mai folosite sunt SMD si sunt folosite in majoritatea becurilor LED. Principalele avantaje ale cipurilor SMD sunt dimensiunile mici, eficacitatea (pana la 120 lm/W) si durata lunga de viata care poate atinge pana la 100 000 ore (chiar mai mult). Se fabrica cantitati de diferite tipuri, care difera ca si marime, numarul de diode si performanta. Sunt marcate cu numar in functie de dimensiune - 2835, 5630, 5050, 3014 etc. De exemplu pentru SMD 5050 se ascund trei diode patrate cu dimensiunile de 5 x 5 mm, putere 0,24 W dispersia luminii de 120 °. 
 
In functie de putere sunt impartite in: 
low power (cca 0,2 W)
middle power (0,2 pana la 1W)
high power (peste 1W)

Flux luminos

Una dintre principalele caracteristici alse sursei de lumina este fluxul luminos, uneori numit si puterea luminii, care indica cantitatea de lumina emisa in toate directiile. Daca vreti sa stiti cu exactitate cum va lumina un bec, uitati-va la lumeni (lm), care determina intensitatea luminii. Cu cat mai multi lumeni, cu atat lumina este mai buna.
 
Eficienta becului
In trecut era ghidata de putere, dar ca la noile tehnologii (LED) nr. de wati este irelevant si poate induce in eroare. Numarul de wati indica consumul de energie electrica, nu cantitatea de lumina produsa.
 
Eficienta diodelor (becurilor LED) este exprimata in lumeni si poate fi evaluata pe baza puterii specifice sau a raportului dintre fluxul luminos (indicat in lumeni) si puterea (indicata in wati), masurand lumina produsa de becul dintr-un singur watt.
Nu este deloc greu sa va calculati rentabilitatea investitiei pentru diferitele tipuri de becuri. Pur si simplu impartiti numarul de lumeni cu consumul (putere) in watti.
 
Exemple ilustrative la becurile LED si cele incandescente:
 
La bec incandescent de 60W cu puterea luminii de 710 lumeni ne rezulta valoarea 12 lm/1 W.
710 lm/60 W = 12 lm/W
 
La bec LED 8 W cu flux luminos de 600 lumeni ne rezulta o valoare de 75 lm/1 W.
600 lm/8 W = 75 lm/W
 
Este valabila regula urmatoare: cu cat eficienta este mai mare (cu cat sunt mai multi lm/W), cu atat mai mari sunt economiile in costurile energiei. Acum este clar: becul LED este mai bun decat cel incandescent, fiind cu pana la 7x mai eficient!!!
Sursele LED reusesc sa produca mai multa lumina dintr-un watt (in acest moment aceasta valoare este in intervalul de cca 80 pana 160 lm/W), fata de becurile incandescente (cca 12 lm/W), becurile cu halogen (24 lm/W), tuburi fluorescente compacte (60 lm/W) sau lampi fluorescente (80 lm/W), aspect estential din punct de vedere al economiei functionarii acestora
 
Tabelul pentru comparatie aproximativa a becului incandescent si LED, ce va permite convertirea. Prin urmare, becul clasic de 60W este inlocuit de un bec LED cu fluxul luminos in jurul a 750 lm. 
 
 Puterea becului incandescent
 Fluxul luminos al becului LED
 15 W
100 - 150 lm
 25 W
 225 - 275 lm
 40 W
 450 - 500 lm
 60 W
 750 - 800 lm
 80 W
 900 - 1 000 lm
 100 W
 1 200 - 1 300 lm
 125 W
 1 700 - 1 800 lm
 150 W
 2 100 - 2 200 lm
 
In tabel puteti vedea ce valori a fluxului luminos corespund diferitelor surse de lumina.
 
 Luminozitate orientativa
 Bec incandescent
 Bec cu halogen
Bec economic
(lampa fluorescenta compacta)
Bec LED 
 500 lumenů
 40 W
 35 W
11 W
 7 W
 750 lumenů
 60 W
 42 W
15 W
 9 W
 1300 lumenů
 100 W
 70 W
 23 W
 15 W
 

Culoarea luminii (temperatura de culoare)

Temperatura de culoare reprezinta culoarea emisa de un anume corp de iluminat. Aceatsa este exprimata in Kelvini (K) si este cuprinsa in intervalul 1 800 pana la16 000 K.
Fiecare tip de lumina are alta culoare. O lumina este mai albastra, alta mai galbena, sau poate chiar rosie. In alte cuvine, cu cat temperatura este mai ridicata (mai multi kelvini), cu atat mai rece va fi lumina (mai alba, aproape albastra), iar cu cat sunt mai putini kelvini, cu atat lumina este mai calda si mai inchisa.
Ca un exemplu mai clar - lumina lumanarii sau a becului este spre galben, temperatura acestuia este intre 1 200 - 3 500 K. Lumina tipica la amiaza si lumina blitului au temperatura in jur de 5 000 pana la 7 000 K. Cand este innorat si lumina completa, aceasta poate atinge cele mai mari temperaturi, si aceasta in jur de 8 500 pana 12 000 K. 
 
 • Alb cald (2 700 - 3 500 K)
 • Lumina zilei alba (4 500 - 6 500 K)
 • Alb rece (6 500 - 9 000 K)                                                                                                                                                                
La corpurile de iluminat LED, spre deosebire de cele clasice, este destul de dificil sa se determine temperatura de culoare. De aceea la majoritatea este trecut intervalul in care becul LED lumineaza. 
 
Diodele LED se vand in mai multe variante culori. Culoarea este influentata de semiconductoarele din dioda LED. Culoarea rezultata depinde de fotonii eliberati - lumina albastra rezulta prin eliberarea energiei inalte, iar lumina - prin eliberarea energiei reduse. Diodele LED sunt monocromatice, ceea ce inseamna ca emit doar o singura lumina (lungimea de unda dominanta).
Intr-o gama diversa de culori, dioda LED nu stie sa emita direct culoarea alba. Acest lucru se realizeaza de obicei prin amestecarea culorilor, eventual fotoluminescenta (capacitatea de a emite lumina). Astfel culoarea alba la iluminatul LED este disponibila in mai multe temperaturi de culoare. 
 
Folosirea celor 3 tipuri de baza ale luminii in practica
 
Fiecare culoare ne afecteaza in mod diferit. Unele culori ne linistesc, in timp ce altele ne agita. De aceea este foarte important sa va ganditi ce culoare de lumina alegeti. In general se aplica:
Alb cald se potriveste mai degraba pentru dormitor, living sau camera copilului. Este placuta si confortabila - creeaza un sentiment de relaxare. Cel mai mult se apropie de becul incandescent, produce o lumina calda galbena, dar care poate obosi ochii si adormi
Lumina zilei alba se aseamana cu lumina zilei si nu oboseste ochii (nu adoarme) si este potrivita pentru lucru sau alta activitate. O puteti pune in bucatarie, birou, baie, hol sau in locurile unde nu ajuge lumina zilei. 
Alb rece se foloseste mai degraba in cladiri industriale sau unitati medicale decat in interiorul casei. Daca lumina este aproape albastra si nu naturala, se simte prea rece
 
Aspectele mentionate mai sus nu trebuie sa constituie o regula fixa. Deoarece este vorba de o preferinta individuala, alegeti culoarea astfel incat sa va fie confortabil.
 
De asemenea, trebuie remarcat faptul ca efectul asupra culorii luminii il are si sticla becului. Daca veti cumpara bec cu sticla mata, este clar ca si culoarea luminii va fi diferita fata de cea a becul cu sticla transparenta. Sticla mata schimba culoarea luminii emisa de diodele LED. 
Avantajul sticlei mate este ca diminueaza ascutimea luminii, putand fi folosita ca si incastrata in corpurile de luminat fara capac sau abajur. 

Indicele de redare a culorii (Ra)ca 

Un idicator important al sursei de lumina este si indicele de redare a culorii Ra (CRI - color rendering index), ce reprezinta evaluarea fidelitatii de perceptie a culorii. Acest indice ne ajuta sa vedem obiectele in culorile lor natural, comparativ cu lumina clara a zilei. Valoarea Ra poate fi cuprinsa intre 0 si 100, cu cat sursa de lumina are valoarea Ra mai mare, cu atat redarea culorilor este mai naturala, ceea ce veti aprecia foarte mult in bucatarie, baie, cat si in birouri, ateliere, etc. 

Dispersia luminii (unghiul de lumina)

Valoarea unghiului de lumina este decisiva pentru folosirea sursei in situatii concrete, ceea ce in practica inseamna ca atunci cand unghiul este mai mare si suprafata luminata va fi mai mare. Unghiul fasciculului ne spune cat de larg este fasciculul. Cea mai mare intensitate a luminii este in centrul conului de lumina. Cu cat este mai in margine, cu atat intensitatea este mai mica. La marginea conului de lumina este aproximativ 50 % din intensitatea maxima, de aceea unghiul fasciculului este numit si semiunghi de lumina. 
La becurile LED unghiul este in intervalul 5° pana la 360° (doar la produsele cele mai noi). Esta valabil, cu cat mai multe grade (unghliul de lumina este mai mare), cu atat lumineaza mai mult in parti. Becul cu unghi mai mic, de exemplu 45°, este potrivit pentru iluminarea unui loc concret (pentru lampile sau lustrele de deasupra mesei, in alte locuri s-ar potrivi si becurile spot cu unghi de lumina 30 - 60°, care aduc aminte de eficientele reflectoare); pentru iluminarea unei suprafete mai mari, vom alege becul cu dispersie 120° sau chiar mai mult.

Bec dimmabil

Functie foarte bine folosita cu posibilitatea dimmari corpului de iluminat, datorita careia puteti seta si modifica intensitatea luminii in functie de situatie sau starea de spirit. 
La anumite tipuri individuale ale surselor de lumina cu posibilitate de dimmare, trebuie sa aveti dimmer corespunzator
 
Becurile LED comune nu sunt dimmabile. Daca doriti sa folositi functia de dimmare, trebuie sa cumparati bec LED dimmabil si impreuna cu acesta dimmer corespunzator, (care este un sistem destinat controlului si dimmarii iluminatului LED, benzilor LED si panourilor LED).
Pentru dimarea becurilor LED 230V pot fi folosite doar acele unde este specificat dimmabil. Alte surse de lumina LED cu alimentare la 12 V - 24 V pot fi reglate ulterior prin inlocuirea transformatorului de alimentare cu o sursa dimmabila, daca nu este reglat deja din fabrica.
Pentru un control complet este necesar si un variator - receptor, care comunica cu telecomanda si sursa de alimentare dimmabila. Acest receptor poate fi deja parte a telecomenzii sau a transformatorului de alimentare. Telecomanda - emitator poate fi pentru control la distanta (atat pe perete, cat si in mana) sau poate controla functia de dimmare cu ajutorul telefoanelor sau tabletei cu sistemele android si iOS, cu ajutorul Wi-Fi.
La dimmerele manuale este bine sa se afle daca acel dimmer stie sa comunice si cu sursa LED aleasa. 
 
Becul LED dimmabil, spre deosebire de becurile commune, nu schimba culoarea luminii la reduerea curentului de alimentare. 

Diodele LED so capacitatile lor dinamice

Unul dintre cele mai mari avantaje ale diodelor LED este faptul ca exista in diferite culori si pot emite lumina in culoarea dorita fara utilizarea filtrelor de culoare.
La diode se poate reduce si creste lumina fara trepte, ci intr-un mod lin, iar datorita combinarii a trei culori de baza ale diodelor LED - rosu, verde si albastru (RGB) - este posibila in acest regim (RGB) realizarea diferitelor efecte dinamice de lumina, cum ar fi amestecarea culorilor sau modificarea scenariilor luminoase (se poate folosi atat pentru interior, cat si exterior). Culorile folosite cel mai des sunt alb, albastru, rosu, verde si galben. 
Prin combinarea culorilor chihlimbar, alb si albastru (AWB), puteti crea imitatia proprie a luminii zilei. De asemenea este posibila modificarea luminii albe - asa numita alba dinamica (cel mai des utilizata), nuanta poate fi modificata de la nuante reci pana la nuante calde independente de nivelul de iluminare si modificarea naturii luminii din lumina centrala intr-una mai dispersata. 
 
Pentru acest tip de iluminat sunt furnizate si telecomenzi digitale cu functii prestabilite a diferitelor tranzitii si efecte de culori, care de obicei pot fi schimbate. 

Realizarea becurilor LED si durata lor de viata

Racire
Spre deosebire de becurile tungsten sau lampile fluorescente compacte, tehnologia LED nu se raceste prin radierea caldurii, ci are nevoie de radiator care disipa caldura in aer. Deoarece diodele LED sunt sensibile la incalzire, daca sunt amplasate intr-un corp de iluminat unde circulatia de aer este limitata, se pot supraincalzi si cu timpul va scadea luminozitatea lor. Daca vreti sa atingeti durata maxima de viata a becurilor, este important ca la becurile LED sa va ganditi la racire, mai ales la cel LED cu un consum mai mare de3W. Este bine sa utilizati corpurile de iluminat care asigura o circulatie buna a aerului prin gaurile de aerisire.
La becurile LED cu putere mai mare de 0,5 W, de obicei este prezenta placuta pentru disiparea caldurii
 
Material
Foarte important este si tipul materialului din care este facut becul LED. Constructia din sticla sau cea obisnuita din plastic (exista si plastic de disipare a caldurii) de obicei se foloseste la cele mai ieftine becuri LED cu consumul pana in 3 W inclusiv, nu permite suficienta disipare a caldurii, iar daca doriti ca acest bec sa va serveasca bine si pentru timp indelungat, este recomandat sa-l amplasati in locuri unde nu va lumina perioade lungi continuu (si-anume cateva ore).
In schimb structura din aluminiu sau ceramica este ideala pentru becurile LED cu consum mai mare si perioada mai lunga de iluminat continuu. Aceste materiale permit racire eficienta. Sunt folosite atat in locuinte, cat si in scopuri comerciale, in vitrinele magazinelor, depozite, birouri, etc.
Cu aceste materiale corespunde si pretul de achizitie mai mare, care merita in acest caz, deoarece va asigura eficienta maxima si durata lunga de viata a sursei LED. Scaderea luminozitatii in timp va fi minima. 

Soclu/filet

La selectarea becului este important sa ne concentram si pe capatul argintiu al acestuia, respectiv soclul/filetul care intra in dulia corpului respectiv de iluminat si transmite curentul electric din retea in bec. Acest soclu trebuie sa coincida cu corpul de iluminat.
 
Exista foarte multe tipuri si forme diferite de socluri, dintre care unele sunt folosite mai des si alte mai rar. Cel mai utilizat este filetul de tip E27 (filet clasic mare), apoi E14 (filet clasic mic), GU10 (spot), si eventual MR16 (12V spot). 
 
Sursele LED pot fi gasite astazi in toate tipurile de soclu care apar si la becurile obisnuit, asadar pot fi inlocuite fara probleme.
 
Mai multe detalii despre alimentarea (puterea) sursei de lumina si informatii despre cele mai utilizate socluri le gasiti.

Becurile si greutatea energetica

Fiecare sursa de lumina folosita in UE trebuie sa fie echipata cu asa numita eticheta energetica, pe care sunt indicate 7 clase energetice, care difera prin culoare si care stabilesc cat de economa este sursa de lumina, si-anume ce cantitate de energie consuma.
Cea mai economa este clasa energetica verde inchis A++, care include becurile LED, dar veti economisi cu orice sursa de lumina care este incadrata in clasele energetice din grupa A.
In schimb, cele cu consum cel mai mare de energie le gasiti in clasa E, care este marcata cu culoarea rosie. Aici sunt incadrate in special becurile incandescente.
 
Noutate in etichetare va fi obligatia etichetarii si a corpurile de iluminat. Etichetele de pe lampa sau lustra ne vor informa despre performanta energetica a functionarii (sau cu ce sura de lumina poate lucra corpul de iluminat) si despre clasa energetica a sursei de lumina folosita la vanzarea produsului. Eticheta energetica a corpului de iluminat ne va informa daca corpul de iluminat contine surse de lumina care nu pot fi inlocuite (de obicei LED).

Calcularea consumului de energie electrica

Energia consumata este un paramentru foarte important si semnificativ, de care este interesat fiecare consumator. Mai jos vom descrie detaliat cum putem calcula singuri costurile pentru functionarea becurilor.
 
Calculul este destul de usor si aveti nevoie doar de cateva date de baza.
Trebuie sa cunoasteti puterea sursei respective (in acest caz - a becului), a carei unitate de masura este Watt si timpul in care sursa este conectata la retea, respectiv cat de mult lumineaza becul. Puterea o veti inmulti cu timpul (numarul de ore in care becul consuma energie din retea).
(de exemplu daca becul este de "12 W", inseamna ca pentru a lumina o ora aveti nevoie sa consumati din retea 12W pe ora, consumand astfel un total de 12 wattora (Wh))
Pentru indicarea consumului de energie se foloseste foarte des unitatea de 1 kW (1000 W), respectiv 1 kWh (1000 Wh).
Formula de calcul a consumului de energie electrica la un bec de 100W pentru o ora de functionare va arata in felul urmator:
 
100 (W) x 1 (h) = 100 Wh = 0,1 kWh
 
Daca veti dori sa va calculati costul anual la pretul actual pentru electricitate de 0,5 lei/1 kWh, puteti proceda astfel:
 
Functionare toata ziua
 
0,1 kWh x 24 hod = 2,4 kWh x 0,5 lei = 1,2 lei
 
Functionare tot anul
 
2,4 kWh x 0,5 lei = 1,2 lei x 30 zile = 36 lei/luna x 12 = 432 lei/an
 
Acum, pentru comparatie vom efectua acelasi calcul pentru un bec LED 15W, cara este echivalentul a 100W bec incandescent. 
 
15 W x 1 ora = 15 Wh = 0,015 kWh
 
Functionare toata ziua
 
0,015 KWh x 24 ore = 0,36 kWh x 0,5 = 0,18 lei
 
Functionare tot anul
 
0,36kWh x 0,5 lei = 0,18 lei x 30 zile = 5,4 lei/luna x 12 = 64,8 lei/an. 
 
Aici puteti vedea diferenta foarte mare dintre preturile de functionare ale unui bec incandescent si cele ale unui bec LED. 
 
Astfel, in ciuda pretului de achizitie mai mare, investitia in becul LED se merita cu adevarat, datorita luminozitatii ridicate, consumului redus si duratei lungi de viata.
 
Mai jos gasiti un tabel orientativ al costurilor de functionare la diferite tehnologii. 
 
 Tipul becului
 Pret achizitie
 Durabilitate Putere 
Cost/an
 Incandescent  2,5 lei
 1 000 ore
 60 W
 282,8 lei
 Cu halogen  6 lei
 2 000 hod.
 40 W
 199,2 lei
 Economic  13 lei
 8 000 hod.
 15 W
 78,7 lei
 LED  23 lei
 15 000 hod.
 9 W
 54,2 lei
 
Majoritatea parametrilor descrisi de noi ii puteti gasi si pe ambalajul becului, acordati astfel o atentie sporita studierii acestuia. Mai multe detalii despre informatiile pe ambalajul becului gasiti.
 
In gama noastra, pe langa becurile descrise mai sus, gasiti si tuburi fluorescente, tuburi fluorescente LED, becuri decorative, cat si becuri speciale si atipice, cum sunt becurile cu kripton, Module LED, becurile destinate pentru a fi folosite in aparatele casnice sau becuri pentru cuptor, care sunt potrivite pentru cuptorul electric, bec cu sodiu etc..
 
Speram ca informatiile de mai sus vor fi benefice pentru dvs. si ca in baza acestora veti putea comanda exact becurile de care aveti nevoie. Pentru orice intrebari sau informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati aici. Suntem aici pentru dvs.!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Copyright © 1993–2024 Donoci®. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i