Levý banner
Pravý banner
MENIU
0 0 Lei
Cumpărați de încă 150 Lei și primiți transport gratuit.
Meniu

Cum calculăm corect iluminarea camerei?

S-ar putea să vă intereseze
A răspuns:
IosifIosif

Răspuns:

Fiecare cameră din apartament este destinată unei utilizări diferite și acest aspect trebuie luat în considerare la selectarea iluminatului potrivit.

Trebuie să calculați cât de multă lumină aveți nevoie?

Amintiți-vă o formulă simplă. Suprafața podelei din cameră x 10-15 W

Lumină în living

Livingul este centrul vieții de acasă. La selectarea corpurilor de iluminat trebuie să luăm în considerare diferite sarcini de iluminat. Pentru un living cu suprafața 4x 5 metri (20 m2) aveți nevoie ca suma surselor de lumină din cameră să aibă valoarea de 400 W. Ideal ar fi o sursă economică, care poate economisi până la 80% din energie. Trebuie ținut cont de culoarea pereților și mobilei. Cu cât culoarea mobilei este mai închisă cu atât va absoarbe mai multă lumină. 

Iluminatul de bază poate fi creat de ex. cu o plafonieră. Lustra tradițională este adesea înlocuită de sistemele cu cabluri sau benzi. În living ar trebui să fie lumină mai slabă, care va fi apreciată la urmărirea televizorului. Nu vreți să vă stricați vederea. La citit folosiți un lampadar. Ideală este o lampă cu variator de lumină, unde decideți dvs. intensitatea luminii. Lămpile de masă și lampadaele cu reflectoare sau brațe reglabile asigură o iluminare flexibilă. Luminile individuale ar trebui să fie aprinse separat. Doriți să aveți un living și mai confortabil? Alegeți o lampă dimmabilă.

Lumină pentru bucătărie

De cele mai multe ori luminăm mult în bucătărie, prin urmare recomandăm folosirea diodelor LED economice, care nu doar economisesc dar reușesc să schimbe culoarea fluxului luminos. Pentru locul cu mobila de bucătărie este recomandată intensitatea luminii de cca 35 W/m2. Asigurați-vă că bucătarul care stă în bucătărie nu umbrește plafoniera cu corpul său. Pe lângă iluminatul central, montăm lămpi și sub dulapurile suspendate, care vor ilumina perfect suprafața de lucru. Aici pot fi folosite lămpile fluorescente in formă de tijă. Deasupra mesei de sufragerie recomandăm instalarea lămpilor suspendate cu înălțime reglabilă și care respectă dimensiunea și forma mesei. Locația corectă este în jur de 60cm desupra suprafeței mesei și imediat deasupra ochilor unei persoane care stă jos.


Iluminarea dormitorului

Nu trebuie să uităm de dormitor. În prezent dormitoarele nu sunt folosite doar pentru dormit și trebuie să ne adaptăm iluminatul. Dacă folosiți dormitorul doar pentru dormit, atunci este suficient un iluminat central și două lămpi pe noptieră. Cantitatea de lumină necesară pentru 1m2 este 15–20 W. Dacă aveți în dormitor dulapuri cu haine, instalați faruri la 50cm de la dulap, în așa fel încât să lumineze direct înăuntru. Toți vor aprecia posibilitatea aprinderii sau stingerii luminii direct din pat. Acest lucru este posibil cu lămpi cu telecomandă. Este apreciată lumina bine dispersată și moale.

Lămpi pentru baie și toaletă

Pentru luminile din baie există reglementări stricte, deoarece curentul electric și apa pot crea ușor un amestec letal. Norma stabilește că lămpile trebuie amplasate cel puțin 60cm față de vană sau cabina de duș și trebuie să aibă gradul de protecție de cel puțin IP44. La lămpile mai îndepărtate este suficietn IP 23. Iluminatul de bază din baie este asigurat de plafoniere sau aplice de perete. Luminile suplimentare sunt montate pe ambele părți ale oglinzii. Asigură o lumină mai bună fără umbre. Intensitatea luminii ar trebui să fie de min. 300 lx.

Lămpi pentru camera copilului

Iluminarea camerei copilului nu este așa de ușoară cum pare. Este locul, unde copilul se joacă, doarme și învață. Fiecare dintre aceste activități are nevoie de lumină proprie. Lămpile din camera copilului sunt guvernate de schimbarea spațiului în funcție de vârsta copilului. Importantă este lumina totală. Lămpile pe cablu sunt potrivite. Lângă pat și masa de lucru amplasați o lampă. Dreptacii în stânga și stângacii în dreapta. Pentru pasionații de computer se potrivește lumină nereflectorizantă deasupra biroului. Copii mai mici sunt speriați și vor aprecia iluminatul de orientare. Acesta emite doar o lumină foarte slabă și are un consum foarte redus de energie, prin urmare poate lumina toată noaptea.

Iluminarea holului

Dacă aveți un hol lung, optați pentru mai multe lumini mici, amplasate la disntanțe regulate. Având în vedere timpul scurt petrecut pe hol se recomandă alegerea becului cu halogen care se aprinde imediat. 
 

Autor článku:

Iosif
Iosif Specialist relații clienți

Iosif nu este doar un specialist în relații clienți, ci și un entuziast al iluminatului modern cu LED. În articolele sale vă va prezenta metode de economisire a energiei electrice sau vă va oferi sfaturi despre cum să vă iluminați perfect casa și grădina

Aveți întrebări?

Iosif

Sunt aici să vă ajut să faceți alegerea perfectă.

0369 630 007(Lu-Vi 08:00-17:30)

Întrebați
 
                      

Lista produse

Alte întrebări din categorii

Ce este fluxul luminos și intensitatea luminii? Surse de lumină
Cum alegeți lustra de bucătărie? Bucătărie
Ce iluminat LED alegem pentru bucătărie? Bucătărie
Ce bandă LED pentru bucătărie? Bucătărie

Copyright © 1994–2024 Donoci s.r.o. Toate drepturile rezervate. Informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal. i